Tiedote: Kahvakuulaurheilun SM-kilpailut 25.-26.2.2017 Haapajärvellä

Kahvakuulaurheilun SM-mitaleista kilpaillaan Haapajärvellä – arvokisapaikkoja jaossa, mukana MM-mitalisteja

Kahvakuulaurheilun SM-kisat järjestetään Haapajärvellä 25. – 26.2.2017. Kisapaikkana toimii Haapajärven Monitoimitalo ja järjestävänä seurana Haapajärven Karateseura. Lauantaina nostetaan klo 12 – 16 ja sunnuntaina klo 11 – 15. Kisoissa nähdään kahden päivän aikana melkein sata kilpailusuoritusta. Tapahtumaan on yleisölle vapaa pääsy.

SM-mitalien lisäksi kisoissa jaetaan paikkoja lajin arvokisoihin. Kahvakuulaurheilun EM-kisat käydään tänä vuonna toukokuussa Latvian Daugavpilsissa ja MM-kisat marraskuussa Etelä-Korean Soulissa. Pohjoismaiden mestaruuksista kilpaillaan kesäkuussa Naestvedissa, Tanskassa.

Kahvakuulaurheilu on alun perin Venäjältä kotoisin oleva urheilulaji. Lajissa menestyminen vaatii urheilijalta voimaa, kestävyyttä ja virheetöntä tekniikkaa. Kilpailuissa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa kymmenen minuutin ajan. Sijoitukset ratkaistaan nostettujen toistojen perusteella. SM-kisoissa nostettavat lajit ovat biathlon, eli kaksiottelu, long cycle, eli rinnalleveto-työntö sekä tempaus.

Suomessa kahvakuulaurheilun kilpailutoimintaa on ollut vuodesta 2006 ja ensimmäiset SM-kisat järjestettiin vuonna 2009. Laji on järjestäytynyt Suomessa Painonnostoliiton alaisuuteen.

Lajin MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1993. Lajia harrastetaan maailmanlaajuisesti yli neljässäkymmenessä maassa. Menestyneimpiä kahvakuulaurheilumaita ovat olleet perinteisesti olleet Venäjä, Kazakstan, Latvia ja Ukraina. Viimevuosina menestyneitä kahvakuulaurheilijoita on alkanut tulla myös Pohjoismaista, Yhdysvalloista ja Irlannista.

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kahvakuulaurheilijoita ovat Minna Silvennoinen ja Kirsi Suomela. Silvennoinen on tuore tempauksen MM-hopeamitalisti 2016 Kazakstanin MM-kisoissa. Suomela saavutti tempauksen MM-pronssia 2015 MM-kisoissa. Molemmilla on mitaleita myös EM-kisoista. Miehistä Marko Pääkkönen saavutti MM-pronssia biathlonissa, vuoden 2013 MM-kisoissa. Lisäksi suomalaiset miehet ja naiset ovat saavuttaneet lukuisia MM- ja EM-mitaleita amatööri- sekä veteraanisarjoissa.

Kahvakuulaurheilun yleisen sarjan SM-kisat järjestetään viidettätoista kertaa. Alkuvuosina nostomuodot oli jaettu niin, että biathlonin SM-kisat järjestettiin keväällä ja long cyclen syksyllä. Vuodesta 2016 alkaen molempien nostomuotojen kisat on järjestetty keväällä, kaksipäiväisenä tapahtumana.

Lisätietoja:
Haapajärven Karateseura/Marjo Nurmenniemi
hks.kahvakuula (ät) gmail.com