Mestaruussarjan Euroopan mestaruuksia Suomeen

Kahvakuulaurheilun EM-kisat käytiin Latvian Daugavpilsissa. Suomi saavutti kisoista historian ensimmäiset mestaruussarjojen EM-kultamitalit, joita tulikin peräti kolme kappaletta.

Kultamitalit toivat Riikka Viiala -58 kg, Ronja Jämsen -68 kg ja Niina Pelander +68 kg -sarjoissa. Suomalaisten menestyslajiksi osoittautui ensimmäistä kertaa kisaohjelmassa ollut yhden käden long cycle, eli rinnalleveto-työntö. Mestaruussarjoissa laji kisattiin 24 kg painavalla kuulalla.

Euroopan mestarit Riikka Viiala, Niina Pelander ja Ronja Jämsen

Erityisesti Niina Pelanderin voittotulos 106 (SE) toistoa ansaitsee erityismaininnan. Tulos ylittää nostomuodon Master of Sport -rankin toisena suomalaisnostajana kautta aikojen. Koko +68 kg sarja osoittautui varsin hyvätasoiseksi neljän nostajan nostaessa kolminumeroiset lukemat.

Riikka Viialan voittotulos oli 81 toistoa ja Ronja Jämsenin 88 toistoa, joista jälkimmäinen oli myös painoluokan SE-tulos.

Suomi on saavuttanut EM-kisojen mestaruussarjoista aikaisemmin yhteensä kolmetoista mitalia, mutta tähän saakka kultamitalien tiellä ovat olleet lajia hallinneet venäläiset nostajat. Venäjän naisnostajat osallistuivat kisoissa ainoastaan tempaukseen, mikä osaltaan helpotti suomalaisten tietä menestykseen.

Venäjä oli tälläkin kertaa tempauksessa totutun vahva, vieden kaikki mestaruudet selvällä erolla. Parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Minna Silvennoinen -58 kg -painoluokassa, nostaen 83 toistoa, joka riitti hopeamitaliin Venäjän Dzhanita Shecherbinan (183) jälkeen.

Kirsi Suomela +68 kg nosti uuden Suomen ennätyksen 119 toistoa, millä irtosi hyvätasoisen sarjan pronssimitali. Sarjan voiton vei Venäjän Irina Martynova 185 toistoa ja hopeaa otti Skotlannin Caroline Dougal tuloksella 162 toistoa. Minna Salokannel -63 kg ja Taija Merisalo -68 kg nostivat 66 ja 77 toistoa, molempien sijoituksen ollessa neljäs.

Kirsi Suomela nosti tempauksen uuden SE-tuloksen 119

Varsinaisten mestaruussarjojen lisäksi kisattiin amatöörisarjoissa sekä veteraanisarjoissa. Suomella ei ollut tänä vuonna miesedustajia mestaruussarjoissa, mutta amatöörisarjoihin osallistui viisi nostajaa.

Suomen miesten ainoan mitalin toi Henrik Tallbacka -78 kg, joka oli long cycle -kilpailun kolmas tuloksella 60 toistoa. Juhani Pavloff -85 kg sijoittui sarjansa neljänneksi tuloksella 71 toistoa.

Henrik Tallbacka oli miesten amatöörisarjan ainoa suomalaismitalisti

Tempauksen Euroopan mestaruuden voittivat Terhi Ahonen -68 kg SE tuloksella 212, sekä Mari Kuukkanen +68 kg tuloksella 225 toistoa. Mari Kuukkanen +68 kg voitti myös yhden käden long cyclen tuloksella 151 toistoa, suomalaisten miehittäessä sarjan neljä ensimmäistä sijaa. Suomen kokonaissaalis amatöörisarjoista oli peräti kolmetoista mitalia.

Arvokisojen ensikertalainen 19-vuotias Suvi Muittari nosti oman ennätyksensä ja saavutti pronssia amatöörisarjassa.

Myös veteraanisarjoissa suomalaiset saavuttivat runsaasti menestystä. Miehistä Antti Kilpeläinen voitti Euroopan mestaruuden biathlonissa. Naisten puolella Euroopan mestareiksi sarjoissaan nostivat tempauksessa Marjo Bankowski, Terhi Ahonen, Minna Lilja ja Anneli Kuukkanen sekä yhden käden long cyclessa Sanna-Maija Loikkanen, Terhi Ahonen, Sari Jäntti ja tuplamestari Anneli Kuukkanen. Terhi Ahosen saalis amatööri- ja veteraanisarjoista oli yhteensä kolme kultaa ja yksi hopeamitali. Yhteensä veteraanisarjoista suomalaiset saavuttivat kaksitoista mitalia.

Kahvakuulaurheilussa on järjestetty arvokisoja vuodesta 1993 alkaen. Suomen mestaruuksista on kisattu vuodesta 2009 alkaen. Laji järjestäytyy Suomessa Painonnostoliiton alaisuuteen. Kahvakuulaurheilun MM-kisat järjestetään marraskuussa Etelä-Korean Soulissa.