SM-kisojen lajivalikoimaan muutoksia

Kahvakuulavaliokunta päätti vuoden 2018 SM-kisojen lajivalikoimasta ja kuulapainoista kokouksessaan 1.8.2017.

Aiheesta on järjestetty kysely nostajille ja lisäksi kommentteja tai esityksiä aiheesta on pyydetty Kahvakuulafoorumilla sekä FB:n Girevoy Sport Finland -ryhmässä.

Päätöksen lähtökohdat

 • SM-kisoissa on liikaa eri lajeja (nostomuoto+kuulapaino), minkä vuoksi painoluokat eivät useinkaan toteudu ja vain muutamissa sarjoissa on kunnollista kilpailua. Lajimäärää ei voi missään tapauksessa lisätä, vaan sitä pitäisi mieluummin vähentää.
 • Tendenssi maailmalla on selkeä: naisten yhden kuulan nostot ovat välivaihe ja tulevaisuudessa työntö ja lc tullaan nostamaan ainoastaan tuplakuulilla. Myös muut pohjoismaat ovat ottaneet tähän asiaan selkeän linjan.
 • Jos maajoukkue valitaan SM-kisojen perusteella, naisille tulisi järjestää IUKL:n lajit, eli oalc ja tempaus. Sillä on huono vaikutus siinä mielessä, että se ohjaa maajoukkueeseen haluavia, hyviäkin nostajia, nostamaan kunto/amatöörisarjassa.

Kokoukseen oli tuotu yksi (puheenjohtajan) esitys, joka hyväksyttiin perusteellisen keskustelun jälkeen ilman äänestystä. Vastaesityksiä ei tehty.

Keskustelua käytiin 45 min. ajan. Eniten keskustelua herätti naisten 24 kg tempauksen ja 24 kg oalc:n asema SM-kisojen ohjelmassa.

Päätös

Muutoksia tehtiin naisten lajivalikoimaan. Jatkossa naisilla ja miehillä on molemmilla kolme lajia biathlonissa ja kolme long cyclessa, eli yksi laji per sarja. Pelkkä tempaus poistettiin lajivalikoimasta. Yhden käden long cycle ja yhden käden työntö nostetaan jatkossa ainoastaan kuntosarjassa. Amatööri- ja mestaruussarjoissa nostetaan työntö sekä long cycle kahdella kuulalla.

Maajoukkuevalinnat eriytetään SM-kisoista niin, että näyttöjä voi antaa kansallisissa kisoissa tiettyyn määräaikaan mennessä. Määräaika riippuu EM-kisojen ajankohdasta. Ensi vuoden kansallisten kisojen haku avataan lähiaikoina ja kisakalenteri pyritään saamaan hyvissä ajoin valmiiksi näyttökisojen osalta. Tulosrajat päivitetään vuoden loppuun mennessä.

SM-kisojen lajit ja nostomuodot vuonna 2018

Naiset

Biathlon:

 • kuntosarja (oaj) 16 kg
 • amatöörisarja 16 kg
 • mestaruussarja 20 kg

Long cycle:

 • kuntosarja (oalc) 16 kg
 • amatöörisarja 16 kg
 • mestaruussarja 20 kg

Miehet

Biathlon:

 • kuntosarja 20 kg
 • amatöörisarja 24 kg
 • mestaruussarja 32 kg

Long cycle:

 • kuntosarja 20 kg
 • amatöörisarja 24 kg
 • mestaruussarja 32 kg