Kahvakuula koukuttaa – Kahvakuulamaratonin SM-kilpailut toivat näkyvyyttä lajille!

Kahvakuulaurheilun hienous on huomattu myös ihan Helsingin Sanomissa asti:
”Tuijotimme hypnotisoituna, kun naiset repivät kahvakuulaa ylös, yhä uudelleen ja uudelleen. ”
Koko Mari Koppisen kolumnin pääset lukemaan tästä.

Kahvakuulamaratonin SM-kilpailut käytiin tänä vuonna SM-viikolla heinäkuun alussa.
SM-viikko on Suomen olympiakomitean yhdessä Ylen ja Vantaan kaupungin kanssa toteuttama urheilun monilajitapahtuma, jossa tuhannet urheilijat kilpailevat lajiensa suomenmestaruuksista. Vuonna 2018 mukana oli muun muassa bridge, drifting, jousiammunta, kahvakuulaurheilu ja kanoottipoolo. Ensimmäinen suomalainen SM-viikko järjestettiin helmikuussa 2016, ja silloin mukana oli jo 22 lajia ja 1500 urheilijaa.

Kahvakuulaurheilu sai hienosti myös tv-aikaa Yleltä kun televisiossa näytettiin tunnin mittainen kooste kilpailuista. Kuten Mari Koppinenkin kolumnissaan kirjoittaa: ”Onneksi urheilun upeus ja järjettömyys on tajuttu Ylellä” ja myös meidän hieno lajimme on saanut näkyvyyttä!

SM-kilpailut onnistuivat hienosti SM-viikolla. Sekä järjestäjät ja kilpailijat olivat tyytyväisiä järjestelyihin. Asiantuntijaryhmä haluaakin antaa ison kiitoksen kaikille mukana olleille järjestäjille ja kisaajille – yhdessä saatiin aikaan hieno tapahtuma ja lajille paljon lisänäkyvyyttä!

Tässä kilpailuissa mukana olleiden Marjo NurmenniemenMerja Jossfolkin ja Johanna Seleniuksen mietteitä kisatapahtumasta:

Kahvakuulaurheilu oli nyt toista kertaa mukana SM-kisaviikoilla. Ensimmäisellä kerralla mukana oli klassiset nostot eli 10 minuutin suoritukset, tällä kertaa mukana oli puolimaraton. 7.7.2018 Vantaan Energia-areenalla kävikin melkoinen säpinä. Kisahallin lattiapinta-alan täytti kahvakuulaurheilijoiden lisäksi Suomen parhaat taekwondo-urheilijat sekä bridgepelaajat.

Kahvakuulamaratonnostoissa lajeina ovat tempaus, puolitempaus, rinnallevetotyöntö (oalc) sekä työntö (oaj). Kahvakuulamaratonissa kuulaa saa vaihtaa kädestä toiseen niin usein kuin haluaa tai kilpailla vaihtoehtoisesti kahdella kuulalla. Täysmaraton on 60 minuutin kisa ja puolimaraton 30 minuutin kisa. Kahvakuulamaratonissa voi kilpailla myös ultimate-lajeissa, joissa aikaa on kaksi tuntia tai enemmän aina 24 tuntiin asti. Maratonin jännitys piilee siinä, että kuula ei saa pudota maahan, silloin tulos mitätöidään. SM-kisoissa kilpailtiin yhdellä kuulalla ja kilpailija sai valita oman kuulakokonsa vapaasti, avoimessa luokassa naisten alin kuulapaino on 14kg ja miehillä 20kg. Kuulapainot pisteytettiin kertoimilla ja kisat käytiin kahdessa painoluokassa sekä avoimessa, että veteraaniluokassa.  

Vantaalla järjestetyt Kahvakuulaurheilun puolimaratonin SM-kisat olivat Suomessa järjestyksessään toiset. Kisaajia saapui koko Suomen alueelta, yhteensä kuudesta seurasta. Kilpailutunnelmasta kotikatsojat saivat nauttia laadukkaan livestreemin välityksellä, mutta viikonlopun ehdoton kohokohta oli kun naisten rinnalleveto-työntöä kuvattiin kaksi erää YLE2 koostelähetykseen.

Kisojen tulostaso oli erinomainen ja kisapäivänä tehtiin huikeat 26 uutta suomenennätystulosta! Minna Sivennoinen Hyvinkään Ryhdistä teki huikean suorituksen naisten alle 70 kiloisten sarjassa nostamalla 20kg kuulaa rinnalleveto-työnnössä 362 kertaa. Tulos yltää kansainvälisestikin tarkasteltuna korkealle. Rovaniemeläinen Arto Mäkinen teki puolitempauksessa hurjan tuloksen 281 28 kilon kuulalla, joka oikeuttaa maajoukkuepaikkaan. 

Kisoissa nähtiin myös muita hurjia suorituksia. Miia Yliskoski Sumiaisten Kunnosta ja lohjalainen Johanna Selenius  osallistuivat peräti kolmeen lajiin: puolitempaukseen, rinnallevetotyöntöön ja työntöön. Yliskoski ja Selenius aloittivat urakkansa aamun ensimmäisessä erässä puolitempauksella. Yliskoski teki 14 kilolla tuloksen 499 ja Selenius 16 kilolla 410. Kuulakertoimilla suhteutettuna Yliskoski vei voiton ensimmäisessä lajissa. Jännittävin erä taisteluparilla oli televisioitu rinnalleveto-työntö. Kädet olivat kovilla jo valmiiksi erään lähtiessä, koska yksi laji oli jo takana. Seleniuksen kädet aukesivatkin jo pahasti ensimmäisten minuuttien aikana ja suoritus olikin yhtä selviytymistaistelua kipua vastaan. Rinnalleveto-työnnön vei +70 kiloisten sarjassa odotetusti Tahdonvoiman Timpanin supernainen Mona Kauppinen. Kauppinen nosti keväällä Lohjalla ensimmäisenä maailmassa kuuden tunnin suorituksen, joten puolituntinen oli hänelle pikamatka. Rinnallevetotyönnön jälkeen välissä oli vain 40 minuuttia ja naisten viimeinen haaste, työntö, oli vielä edessä. Rikkoutuneiden käsien vuoksi tahti taisi olla molemmilla naisilla jo normaalia kevyempi. Taistelupari selvisi kuitenkin urakastaan upeasti. Yliskosken saldona oli kaksi SM-kultaaja yksi neljäs sija. Seleniuksen päivä toi tullessaan kolme SM-hopeaa. 

Hyvinkään Ryhdistä tuleva Tanja Peltola hehkui intoa kilpailupäivän päätteeksi. Tanja kilpaili lauantaina alle 70 kiloisissa naisissa, mutta oman pienen kokonsa vuoksi koki olevansa takaa-ajo asemassa sarjan muihin naisiin verrattuna. Kilpailu toikin tullessaan jätti yllätyksen, sillä Tanja teki kisoissa kaksi uutta suomenennätystä ja blokkasi mukaansa työnnön 14kg suomen mestaruuden tuloksella 490 toistoa. Tuloksesta innostuneena Tanja onkin ilmoittautunut mukaan Cup of Skandinavia kilpailuun, joka kisataan tänä vuonna Ruotsissa Öregrundissa. Ruotsissa Tanja nostaa klassisen kahvakuulaurheilun lisäksi myös puolimaraton noston sekä kilpailee ensimmäisen kerran myös Strong Sport sarjassa.”

Tulokset pääset näkemään tästä ja SE-tulokset tästä.
Lisää tietoa kahvakuulamaratonista löydät osoitteesta https://kahvakuulamaraton.wordpress.com/

 

Kuvat: Merja Jossfolk