WKSF-liiton EM-kilpailuista Suomen joukkueella värisuora!

Teksti: Minna Kihlström ja Niina Pelander

8.-11.11.2018 miteltiin WKSF (World Kettlebell Sport Federation)-liiton ensimmäiset EM-kilpailut Porton Maiassa, Portugalissa. Osallistujia kisoissa oli mukana 13 maasta. Suomea edusti pieni, mutta pippurinen 5 hengen joukkue – Minna Kihlström, Heli Onikki, Taija Merisalo, Niina Pelander ja Kirsi Suomela, joka toimi myös joukkueen johtajana ja Suomen edustajana WKSF:n kokouksessa.

Joukkue saapui torstaina kisapaikalle Maiaan punnitukseen.  WKSF:n kilpailuissa on hiemat poikkeavat painoluokat Suomen painoluokista: miehillä alle 68 kg, alle 74 kg, alle 80 kg, alle 87 kg, alle 95 kg ja yli 95 kg ja naisilla alle 52 kg, alle 58 kg, alle 65 kg, alle 75 kg ja yli 75 kg. Punnitus sujui ongelmitta, sillä pääsimme punnitukseen jonottamatta ja kaikki pääsivät painoluokkiinsa. Haastavinta sen sijaan oli löytää nälkäisenä ruokaa, sillä ruokaravintolat aukesivat klo 19 jälkeen. Lopulta löysimme helpotusta nälkään ja keskittyminen tulevaan kilpailuun saattoi alkaa.

Ensimmäisenä kisapäivänä perjantaina nostettiin sekä miesten LC (2 x 32 kg ja 2 x 24 kg) että naisten LC (2 x 20 kg ja 2 x 16 kg) ja OALC (1 x 24 kg ja 1 x 16 kg). Suomalaisista kisalavalle nousi LC mestaruussarjassa 2 x 20 kg (alle 75 kg) Niina Pelander tuoden Euroopan mestaruuden Suomeen tuloksella 76 toistoa. Niinan tulos on samalla myös uusi Suomen ennätys alle 68 kg painoluokkaan. Ensimmäisen kisapäivän lopuksi järjestettiin kisojen avajaiset, jonne koko Suomen joukkue osallistui.

Toisena kisapäivänä oli vuorossa naisten tempaus. Suomalaisista lauantaipäivän urakan aloitti 24 kg mestaruussarjan tempauksella Kirsi Suomela, tulos 84 toistoa ja kultaa painoluokassa yli 75 kg. Seuraavaksi lavalle nousivat 24 kg tempauksessa painoluokassa alle 75 kg Taija Merisalo ja Niina Pelander. Niina sai 98 toistolla hopeaa ja Taija oli 82 toistolla neljäs. 16 kg amatöörisarjassa tempasivat Minna Kihlström ja Heli Onikki alle 65kg painoluokassa. Minna nosti ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan pronssille tuloksella 119 toistoa, joka on hänen oma ennätyksensäkin. Heli nosti oman ennätyksensä 85 toistoa, jolla hän sijoittui viidenneksi.

Kolmantena kisapäivänä sunnuntaina nostettiin vielä miesten biathlon 32 kg ja 24 kg sekä työntöviestit (miehillä 2 x 24 kg 5 x 3 min ja naisilla 2 x 16 kg 3 x 3 min). Suomalaisia ei enää kolmantena kisapäivänä nähty lavalla, koska suurin osa joukkueesta suuntasi jo kohti kotia.

Suomen joukkueella oli kotiin tuomisina värisuora: mestaruussarjoista kaksi kultaa ja yksi hopea sekä amatöörisarjasta yksi pronssi, jotka yhdessä oikeuttivat Suomen joukkueen kolmannelle sijalle maiden välisessä pistelaskussa!

Kaiken kaikkiaan WKSF:n EM-kilpailut olivat erittäin hyvin onnistuneet: tunnelma kisoissa oli todella mukava, aikataulut pitivät ja livelähetys koto-Suomeen oli laadukas. Ensi vuonna WKSF järjestää MM-kilpailut Irlannissa 23-26.5.2019 ja EM-kilpailut Ukrainassa lokakuussa 2019, toivottavasti ollaan siellä vähintään yhtä suurella joukkueella paikalla!