Kahvakuulaurheilu.net

Keskustelufoorumi
Tänään on Pe Maalis 29, 2024 12:52 pm

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 19 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: Ma Touko 19, 2008 7:44 pm 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
Täällä on äijiä, jotka on käyneet IUKL:n ohjaajakoulutuksen. Tämä posse: Suomen IUKLin miehet. Mulla on paljon kysyttävää, varmaan muillakin, ja siksi aloitin uuden ketjun näille.

Treeneistä vielä lisäkysymyksiä. Ginkon kanssa ei ollut liioin jutteluaikaa, joten te voinette yhtä hyvin kertoa. :)

Antti kirjoitti:
Päälle tulee itse pääliikettä (jerk, snatch, lc) ohjelman mukainen määrä (esim. 5-6 sarjaa vaihtelevalla rasituksella) ja loppuun jotain apuliikkeitä, venyttäviä liikkeitä ja venyttelyä.


Treenataanko yhtenä kertana useita liikkeitä, vai vain esimerkiksi tempausta tai työntöä? Tuo kai riippuu päällä olevasta kaudesta - eli ei kai intensiteettiä treenatessa kannata samana päivänä kahta kovaa settiä vetää? Vai?

Antti kirjoitti:
Sarjojen kovuus sitten vaihtelee niin, että ensimmäinen treeni on kevyempi, seuraava pikkasen kovempi, kolmas voi olla vielä kovempi ja neljännellä tullaan vähän kevyempään. Seuraava "kierto" sitten aloitetaan taas kevyellä, mikä on kuitenkin tuota ensimmäistä kevyttä pikkasen rankempi. Tässä periaate siis hyvin karkeasti.


Tarkoitatko kierrolla eri treenikertoja vai sarjoja yhden treenin sisällä? Eli siten että kevyestä sarjasta kohti kovaa sarjaa - vai niin että maanantaina kevyt ja loppuviikkoa kohden kovennetaan?

Antti kirjoitti:
Tällä tavalla kuitenkin peruskaudella edetään pikku hiljaa eteen päin nousevalla tahdilla ja sitten kisoihin valmistavalla kaudella tehdään aika kovia sarjoja ja oheisharjoitteet (kyykyt ym) ovat lajinomaisia ja tempo on aika kova.


Miten noi kaudet menee? Jos aloitetaan tammikuusta, niin miten vuosi rakentuisi? Jos joku voisi laittaa esimerkkivuoden ja tunkea sinne sen pääkisan väliin. :) Oma esimerkki vaikka, jos ajatellaan että te olitte tuolla helmikuussa, ja tähtäätte elokuun Ventspilsiin, niin miten se on muokannut vuoden?

Tuomas kirjoitti:
Ginko selitti mielestäni sitä, että oheisliikkeet simuloivat koko suorituksen osia. Esim. hyvää huomenta treenaa tempauksen alaosaa. Tämän vuoksi liikerata ja nopeus pitäisi olla myös samanlaiset kuin tempauksessa (nopeusvoimaa eikä maksimia). Eli 5 x 150 kg hyvää huomenta hitaasti ei ole oheisliike, 5 x 120 kg räjähtävästi on.

Toistot ja paino riippuvat siitä, mitä harjoitetaan. Esim. SPP työntötreenin loppuun tehtiin hyppykyykkyjä 70 kg levytangolla nopeasti 60-70 sarjoja.
Pointtina on se, että ei sotke hermoston oppimista yhdistämällä voima- ja voimakestävyysosioita samaan harjoituskertaan.


Mikä on SPP työntötreeni?

Miten oheistreeni sitten muuttuu kaudesta riippuen? Jos treenataan volumea, mitä aputreenejä suositellaan? Entäs kisoihin valmistavalla kaudella? (ja kuinka pitkä aika se yleensä on?)

Mitä kausia ylipäätään on olemassa, ja miten pitkiä ne on ja miten paljon sisältävät oheistreeniä? Milloin panostetaan mihinkin liikeeseen, vai tehdäänkö niitä päällekkäin?

Mitä oheistreeniä te olette Ginkon jäljiltä jättäneet pois, mitä ottaneet mukaan? :) Tuliko ilmi, että jotain on mennyt pieleen?

Marks kirjoitti:
Haluaisiko joku kurssilla ollut kirjoitella siitä treenien jaksottamisesta jotain tiivistelmää saitille? Tietenkään koko materiaalia ei kannata sinne raapustaa mutta yleiset periaatteet vaikka siitä vuosijaksotuksesta voisivat olla hyödyllistä materiaalia kelle tahansa treenaajalle. Jos myöhemmin järjestetään jotain asiaan liittyviä koulutuksia niin siellä voi käydä asioita yksityiskohtaisemmin läpi.


Niin, tätä odotellessa. :) Mutta ehkä tää käy näin kyselemälläkin, jos joku viitsii vastailla. Ohjaajakoulutushan se oli, ja te olette ohjaajia, joten neuvoja kehiin! Olette lähes velvoitettuja siihen, eikö? :twisted:

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Touko 20, 2008 6:53 am 
Poissa
Kävelevä Kahvakuulafyysikko
Avatar

Liittynyt: Pe Joulu 07, 2007 5:33 am
Viestit: 433
Kukka kirjoitti:
Treenataanko yhtenä kertana useita liikkeitä, vai vain esimerkiksi tempausta tai työntöä?


Ginkon ohjaajakurssilla treenattiin yhtä liikettä/treeni ja oheisliikkeineen siihen meni 2-4 h. Oppimisen kannalta luulen, että tää on just hyvä, kun liikkeet ovat niin erilaisia. Toisaalta ajankäytön kannalta voi olla näppärämpää treenata molemmat samana päivänä jos kunto kestää. Silloin joutuu kyllä oheisliikkeitä jättämään väliin, kun itse kisaliikkeiden yhteistonnimäärä lähestyy 10 000 kg/treeni.

Kukka kirjoitti:
Tarkoitatko kierrolla eri treenikertoja vai sarjoja yhden treenin sisällä? Eli siten että kevyestä sarjasta kohti kovaa sarjaa - vai niin että maanantaina kevyt ja loppuviikkoa kohden kovennetaan?


Antin puolesta vastaten: sekä että. Treenin sisällä sarjat esim. 10%,20%,50%,20%,10% = 110% ja parin viikon sisällä treenivolyymi vastaavasti esim. 110%-120%-130%-140%-130%-120%-130%-140%-150%... eli aaltoillen ylöspäin. Aaltoilun ei tarvii olla just viikko (kevyt-keskiraskas-raskas), vaan se voi olla verkkaisempaakin.

Kukka kirjoitti:
Miten noi kaudet menee? Oma esimerkki vaikka, jos ajatellaan että te olitte tuolla helmikuussa, ja tähtäätte elokuun Ventspilsiin, niin miten se on muokannut vuoden?


Ginkon kurssiprujuista vapaasti kopioiden:
1. GS:ssä tarvitaan kolmea ominaisuutta: voima, kestävyys ja voimakestävyys. Näitä ominaisuuksia harjoitetaan kausittain, siten että ne vahvistavat toisiaan. Sopivat toistoalueet sarjoissa: voima 5-10, kestävyys 100+, voimakestävyys 50-100.

2. Harjoituskausi jaetaan valmistavaan kauteen (3 kk), kilpailukauteen (1,5-2 kk) ja kisojen jälkeiseen siirtymäkauteen (1-2kk). (Lisäksi aloittelijoilla on 3-6 kk aloittelukausi, jossa hankitaan tarpeeksi voimaa kuulien turvalliseen hallintaan.)

Valmistava kausi on jaettu edelleen kahtia: ensin 1-2 kk jaolla 50% voimaa, 50% kestävyyttä ja sitten loput jaolla 30% voimaa, 70% voimakestävyyttä. Ensimmäisellä valmistavalla kaudella luodaan kuntopohja sille, että kestää loppuvuoden harjoittelut. Samalla ratkotaan pahimpia heikkouksia/epästabiliteetteja pois voimaharjoittelulla. Ensimmäisellä valmistavalla kaudella treenivolyymi kasvaa hitaasti, toisella kaudella nostetaan volyymia edelleen ja hilataan intensiteetti keskiraskaaksi.

Kilpakauden aikana volyymi tippuu, intensiteetti kasvaa ja apuliikkeet jäävät vähitellen pois. Myös kilpailukausi jaetaan 2-3 jaksoon (mesosykli): Ensimmäisessä jako 30% voimaa, 70% voimakestävyyttä; toisessa 25% voimaa, 75% voimakestävyyttä ja lopulta pelkkää voimakestävyyttä kisaliikkeissä. Tavoitteena on suorituksen hiominen huippuunsa juuri pääkisoihin.

Kisojen jälkeen alkaa siirtymäkausi, jolloin kuukauteen ei edes kosketa kuuliin (jonglöörata voi) vaan tehdään kaikkea muuta mukavaa. Treenaamisen ajattelukin on kielletty.

Kukka kirjoitti:
Mikä on SPP työntötreeni?


SPP = special physical preparedness. Työnnön tapauksessa lajinomainen treeni joka valmentaa siihen, että jaksaa työntää kisapainoaan mahdollisimman monta kertaa 10 min aikana... "Vastakohtana" GPP:lle, jossa ollaan fit.

Eli SPP oheisharjoittelun tarkoituksena on vain ja ainoastaan auttaa kisaliikkeissä. Pääpaino on niissä ominaisuuksissa jotka kaipaavat treeniä tai tekniikkavirheissä. Esim. mulla heikkona lenkkinä on reisien lihaskestävyys, vasemman olkapään stabiliteetti ja kuulien lukitus... lääkkeenä kyykkyhypyt tangolla, 1 käden jerk raskaalla kuulalla ja overhead squat kuulilla.

Kukka kirjoitti:
Miten oheistreeni sitten muuttuu kaudesta riippuen? Jos treenataan volumea, mitä aputreenejä suositellaan? Entäs kisoihin valmistavalla kaudella? (ja kuinka pitkä aika se yleensä on?)


Huom. volumen treenaaminen ei kerro vielä paljon mitään. Volume voi ylittää 10 000 kg voima, voimakestävyys tai kestävyystreenissä. Oheisliikkeet muuttuvat lähinnä sen mukaan, mitä heikkoutta korjataan ja mikä ominaisuus on treenattavana. Jos meneillään on voimatreeni, siihen ei ole hyvä sotkea yli 100 tempauksen sarjoja. Ja vastaavasti raskaat ja lyhyet sarjat eivät kuulu voimakestävyystreeniin.

Jos meinaat sitä, että treenaat paljon pitkiä sarjoja (voimakestävyys) tempauksessa, niin oheisliikkeenä voisi olla esim. lyhyt rinnalleveto (polven tasosta) tai good morning kuulalla 50-70 toistojen sarjoina.. tai siis sen mukaan mikä paikka pettää ekana. Ja kisaan valmistavalla kaudella ei välttämättä enää mitään muuta kuin kisaliikkeitä ja palautumista.

***
No huh... tähän tuli nyt kirjoitettua varmaan puolet niistä ajatuksista mitä suunnittelin siihen periodisointitekstiin, jota olen puoli vuotta muhittanut. Kiitti Kukka kun kyselet..


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ti Touko 20, 2008 7:01 am 
Poissa
Kävelevä Kahvakuulafyysikko
Avatar

Liittynyt: Pe Joulu 07, 2007 5:33 am
Viestit: 433
Ikäänkuin edellinen viesti ei olisi ollut tarpeeksi pitkä, lisää piisaa :shock:

Kun kaudet ovat melko pitkiä (2-3 kk), harjoitusmetodia kannattaa vaihtaa 3-4 viikon välein. Esimerkiksi voimakestävyyttä voi treenata eri tavoin: intervalli, pyramidisarjat, pudotussarjat, jne. Samoin perusvoimalle ohjelmia on tarjolla pilvin pimein. Kuitenkaan valittu metodi ei saisi sotkea vuoden jaksotusta volyymin ja intensiteetin suhteen (lue: german volume training ei ole hyvä idea voimanhankintaan valmistavan kauden lopuksi). Myöskään intensiteetti ei saisi hypätä liikaa kerralla suhteessa aiempaan treeniin (käy helposti etenkin intervallimetodin osalta).

Noniin, nyt on muiden IUKLin miesten vuoro.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ti Touko 20, 2008 10:11 am 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
Ah, mä olen liekeissä! Kiitos! :)

Varmaan jatkan kyselyä vielä, jahka pureskelen ensin noi.

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ti Touko 20, 2008 11:13 am 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
Lainaa:
Ginkon ohjaajakurssilla treenattiin yhtä liikettä/treeni ja oheisliikkeineen siihen meni 2-4 h. Oppimisen kannalta luulen, että tää on just hyvä, kun liikkeet ovat niin erilaisia. Toisaalta ajankäytön kannalta voi olla näppärämpää treenata molemmat samana päivänä jos kunto kestää. Silloin joutuu kyllä oheisliikkeitä jättämään väliin, kun itse kisaliikkeiden yhteistonnimäärä lähestyy 10 000 kg/treeni.


Mä koitan tässä hakea jotain sopivaa yhdistelmää kaikille omille jutuilleni. Esimerkiksi nyt menen seuraavaksi kisaamaan Hampuriin, mutta silti on sanottava että todellista tulosta haen vasta Ventspilsistä. Ja siis silläkin tarkoitan todellista ekaa omaa tulosta :) ei se kummoinenkaan tule olemaan.

Teen nyt ennen Hampuria pitkiä sarjoja 12 kg:lla, mutta silti sen 6 tai 8 minuutin jälkeen jää olo, että "koska se treeni alkaa" - ja siksi mietin että voiko tuo mitenkään olla riittävää? Ja onko teillä mielipiteitä siihen, kuinka usein tuota on järkevä tehdä? Enkä tiedä ihan nyt sitäkään, kannattaako mun treenata pikapikaa Hampuria varten, ja sitten taas palautella sieltä ja taas alkaa sykli uudestaan? :shock: Ei kannata!

No, mutta tää on nyt tällaista hakemista, eikä mikään selviä kuin kokeilemalla. Tahtoisin toki välttyä virheiltä ajoissa ja etukäteen, mutta sekin vaatii omien heikkouksien tunnistamista.

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ti Touko 20, 2008 3:04 pm 
Poissa
Mobilisaation Mestari ja IMALS
Avatar

Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 4:16 pm
Viestit: 4445
Tumppi meni sitten ja kertoi kaiken mahdollisen :shock: HYVÄ !
Kukka, Marks sanoi oikein että ennen hampuria sä et kerkeä muuta parantamaan kuin tekniikkaa :idea: Pystyt tietysti hajoittamaan ja jumittamaan itsesi jos teet liikaa :oops: Hampurin jälkeen teet ohjelmat vasta ja siinäkin perus volyymi olisi paikallaa( mahdollistaa keskittyä tekniikkaan) :cry: Apuliikkeiksi mitä Tumppi sanoi: liikkeitä jotka parantavat heikkoja lenkkejä. Olen samaa mieltä Marksin kanssa että stabiliteetin lisäys yläasennossa olisi hyväksi. Use what is useful, reject what is useless, make your own.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ti Touko 20, 2008 5:17 pm 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
jake heke kirjoitti:
Kukka, Marks sanoi oikein että ennen hampuria sä et kerkeä muuta parantamaan kuin tekniikkaa :idea: Pystyt tietysti hajoittamaan ja jumittamaan itsesi jos teet liikaa :oops: Hampurin jälkeen teet ohjelmat vasta ja siinäkin perus volyymi olisi paikallaa( mahdollistaa keskittyä tekniikkaan) :


Jep, olette oikeassa. MUTTA. Olen nyt osallistunut kaikkiin skaboihin ihan yhtäkkiä ja lyhyellä varoitusajalla. Jos joka kerta ennen näitä koitoksia treenaan vain vähimmäismäärän loukkaantumista varoen ja itseäni säästäen, en lopulta tule harjoitelleeksi juurikaan.

Eli kävi miten kävi, vedän nyt kovia settejä, sitten lepään 3 päivää ennen Hampuria ja katson miten siellä käy. Olen jatkuvasti siinä tilanteessa, että "kisat kulman takana, mitään en enää ehdi tekemään" :shock:

Tosi turhauttavaa, sillä sama oli ennen CrossWorldia ja Riikaa. Jokohan pitäisi oppia näistä jotain? :mrgreen: No, ainakin periodisoinnin merkitys, jos ei muuta. Enemmän viisautta tulevaisuuteen.

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ke Touko 21, 2008 4:06 am 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
marks kirjoitti:
Nyt ei ole kisojen kannalta optimaalinen tilanne, ja periaatteessa järkevyydestä puhuminen ei ehkä ole edes paikallaan. Niin kauan kun paikat pysyy ehjinä etkä pala loppuun niin kaikki ok! Isolla sydämellä vaan lavalle!


Woo-hoo! Näin se menee! :) Onhan se ihan todellinen fakta, että en mä mitään voittamaan ole menossa, vaan kokeilemaan. Intoa piisaa, ja jotenkin henkisesti on tärkeää että tunnen olevani iskussa sinne mennessä. Eli en viitsi tappaa tätä intoa lepäämällä väkisin.

Tulee tästä joskus järkevää, ihan varmasti! :mrgreen:

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ma Touko 26, 2008 5:29 pm 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
Onko tuossa jaossa ja periodisoinnissa eroa esim. Fedorenkon tai jonkun muun tapaan treenata? Mitä muita mahdollisuuksia on?

No kai voi tehdä ihan miten vaan, mutta "gurujen" oppien mukaan? :)

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ma Touko 26, 2008 5:50 pm 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
marks kirjoitti:
Uskon että kuviossa on pakko olla jonkinlainen laajempi kokonaiskuva, sitä ei vain ole vielä paljastettu meille kuolevaisille. Sun tehtävä on selvittää se Hampurissa!


Niin tai näin, Fedorenko-setti tuntuu toimivan ainakin näin muutaman viikon olohuone-tutkimuksen jälkeen.

Mä kaivan kaikki salaisuudet esiin. Open Source Intelligence goes Germany! :twisted:

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: Ma Touko 26, 2008 5:54 pm 
Poissa
Meikit, ketjut ja GS-vyöt
Avatar

Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 10:48 am
Viestit: 5368
Tumppi kirjoitti:
Volume voi ylittää 10 000 kg voima, voimakestävyys tai kestävyystreenissä. Oheisliikkeet muuttuvat lähinnä sen mukaan, mitä heikkoutta korjataan ja mikä ominaisuus on treenattavana. Jos meneillään on voimatreeni, siihen ei ole hyvä sotkea yli 100 tempauksen sarjoja. Ja vastaavasti raskaat ja lyhyet sarjat eivät kuulu voimakestävyystreeniin.


En ole tuollaisia määriä nostellut, mutta kuinka kauan menee treenissä aikaa, jos mennään jo 10 000 kg:n kilomääriin? Entä onko tuosta naisille joku oma versio; kuulat on kuitenkin kevyempiä, joten sitähän saa nostaa aika lailla loputtomiin että saavuttaa nuo kilot. Vai olenko mä nyt ymmärtänyt jotain ihan väärin?

_________________
Kukkalaakso.com
https://www.facebook.com/KukkaLaakso


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 19 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com