SM Biathlon 2014 kilpailuraportti

Kahvakuulaurheilun klassisen kaksiottelun eli biathlonin suomenmestaruuksista kilpailtiin 29.3.2014 Sydän-Laukaan koululla Laukaassa. Osallistujia kilpailuissa oli kaiken kaikkiaan 57. Osallistujat oli jaettu amatööri- ja mestaruussarjoihin siten, että naisten kuulapainot olivat 16kg ja 20kg ja miesten 24kg ja 32kg. Seuroja oli kilpailuissa edustettuina 13. Ensimmäistä kertaa suomalaisten kahvakuulaurheilun historiassa sekä miesten että naisten mestaruussarjoihin saatiin kaksi painoluokkaa, lisäksi naisten amatöörisarjassa toteutui ensimmäistä kertaa jokainen painoluokka.

Kilpailuissa tehtiin useita suomenennätystuloksia niin työnnössä, tempauksessa kuin yhteistuloksissakin. Yksittäisistä suorituksista erityishuomion ansaitsevat Kirsi Suomelan huima tulos naisten mestaruussarjassa (yli 75kg, työntö 130, tempaus 172, yhteistulos 302), Pasi Janhusen hieno debyytti miesten amatöörisarjassa (alle 68kg, työntö 34, tempaus 119, yhteistulos 93,5) sekä Teija Rantasen suoritus naisten mestaruussarjassa (alle 63kg, työntö 76, tempaus 81, yhteistulos 157).

Naisten amatööri- sekä mestaruussarjoissa kultamitalistit ottivat omansa reilulla erolla seuraavaan. Kultaa amatöörisarjassa nappasivat Sari Värri ( alle 58kg), Sanna Berg (alle 63kg), Anne Kallberg (alle 68kg), Ronja Jämsen (alle 75kg), Terhi Ollikainen (yli 75kg) sekä mestaruussarjassa Taija Merisalo (alle 75kg) sekä Kirsi Suomela (yli 75kg).

Miesten sarjoissa käytiin tiukempia taisteluita. Sekä miesten amatöörisarjassa alle 85kg että mestaruussarjassa yli 85kg kultamitali ratkesi vain kahden pisteen erolla. Jussi Jylkkä vei alle 85kg kultamitalin Tommi Lukkarisen jäädessä hopealle. Miesten mestaruussarjassa yli 85kg Kari Äijälä voitti kultaa ja Johan Lindström hopeaa. Amatöörisarjassa yli 85kg voiton vei Markku Kytömäki ja mestaruussarjassa alle 85kg MM-pronssimitalisti Marko Pääkkönen.

SM-kilpailuiden järjestelyistä vastasi Suomen kahvakuulan Laukaan paikallistoiminta Kuulatuuli ja talkoovoimin hoidetut kisat sujuivat loppuun saakka mallikkaasti. Ympäri Suomea paikalle saapuneet tuomarit hoitivat osansa ja tuomarilinja pysyi tiukkana. SM-kilpailuista eniten mitaleita kahmivat Suomen kahvakuula (11), Lift me up (8) sekä Konneveden urheilijat (4). Loput mitalit jakaantuivat Haapajärven karateseuran (3), Hakalanmäen Ryhdin (2), Keljon Viestin (1), Lieto GS:n (1), Tahdonvoiman Timpanin (1), Kuusamon Erä-Veikkojen (1) ja K4 Centerin (1) kesken.