SM biathlon 2015 kilpailuraportti

Kahvakuulaurheilun klassisen kaksiottelun eli biathlonin suomenmestaruuksista kilpailtiin 21.3.2015 Hollihaan liikuntahallissa Kokkolassa.Osallistujia kilpailuissa oli kaiken kaikkiaan 55, 34 naista ja 21 miestä. Osallistujat oli jaettu biathlonissa kunto-, amatööri- ja mestaruussarjoihin siten, että naisten kuulapainot olivat 16kg ja 20kg ja miesten 20kg, 24kg ja 32kg. Lisäksi mukana oli ensimmäistä kertaa naisten 24kg tempaus. Seuroja oli kilpailuissa edustettuina 11.

Kilpailuissa tehtiin jälleen useita suomenennätystuloksia niin työnnössä, tempauksessa kuin yhteistuloksessakin. Naisten puolella SE-tuloksia teki amatöörisarjassa -68kg Eliisa Yli-Parkas (yhteistulos 358 SE), mestaruussarjan biathlonissa sarjassa -58kg Sari Värri (työntö 107 SE, tempaus 87 SE, yhteistulos 194 SE) sekä sarjassa -63kg Minna Salokannel (työntö 116 SE, yhteistulos 116 SE) ja 24kg tempauksessa Minna Silvennoinen (-58kg, 50 SE) ja Teija Rantanen (-63kg, 52 SE).

Miesten puolella kuntosarjassa SE-tuloksen tekivät Henrik Tallbacka (-78kg työntö 95 SE, tempaus 164 SE, yhteistulos 177 SE), Joni Lindfors (-85kg, työntö 107 SE, tempaus 194 SE, yhteistulos 204 SE) sekä Tapio Tuomisto (-95kg, työntö 103SE, tempaus 162 SE, yhteistulos 184 SE). Amatöörisarjassa Pasi Janhunen paransi omissa nimissään olleita sarjan -68kg SE-tuloksia (työntö 44SE, yhteistulos 106SE). Sarjassa -78kg Tomi Lukkarinen paransi yhteistuloksen SE:n lukemiin 174. Sarjassa -95kg Jani Nurmenniemi teki työntöön uuden SE-tuloksen 107. Mestaruussarjassa Kari Äijälä työnsi sarjassa +95kg uudet suomenennätyslukemat 80 tehden samalla yhteistuloksessa uuden suomenennätyksen 122,5. Kalle Pyykkösen tempaustulos 103 on sarjassa +95kg uusi suomenennätys.

Naisten amatöörisarjassa kultamitalit jaettiin reilulla erolla seuraavaan. Murskaavan ylivoimainen oli -68kg sarjassa nostanut Eliisa Yli-Parkas, joka voitti kultaa peräti 69:n pisteen erolla hopeaa voittaneeseen Pauliina Niemiseen. Muut kultamitalistit amatöörisarjassa olivat Riikka Viiala (-58kg), Ronja Jämsen (-75kg) sekä Mari Kuukkanen (+75kg). Naisten mestaruussarjan biathlonissa kultaa nappasi vei Katriina Kymäläinen-Mäkelä. Naisten tempauksen voitti -68kg sarjassa Kristiina Laine sekä +68kg sarjassa Kirsi Suomela.

Miesten puolella kuntosarjan 20kg vei nimiinsä Joni Lindfors. Amatöörisarjassa kultaa voittivat Simo Kurvinen (-85kg) sekä Jani Nurmenniemi (+85kg). Mestaruussarjan kultamitali meni totutusti Marko Pääkköselle.

SM-kilpailuiden järjestelyistä vastasi Suomen kahvakuula Kokkolan paikallistoiminta ja talkoovoimin hoidetut kisat sujuivat loppuun saakka mallikkaasti. Ympäri Suomen paikalle saapuneet tuomarit hoitivat osansa ja tuomarilinja pysyi tiukkana. Yhden päätuomariin sijaan kilpailuissa oli nyt jatkuvasti kaksi päätuomaria.

SM-kilpailuista eniten mitaleita voitti Suomen kahvakuula (10) sekä Lift me Up (7). Loput mitalit jakaantuivat Hakalanmäen Ryhdin (3), Kuusamon Erä-Veikkojen (3), Konneveden Urheilijoiden (3), K4 Centerin (2), Kiuruveden Urheilijoiden (2), Haapajärven Karateseuran (2) sekä Kiilat Hockeyn (1) kesken.