Tuomarina MM-kilpailuissa

Hyvinkääläinen Teemu Jokela oli Hampurin MM-kilpailuissa ”siellä toisella puolella” eli tuomarina. Alla Teemun havaintoja ja kokemuksia reissusta.

Kisoja edeltävänä iltana eli torstaina pidettiin tuomaripalaveri. Tuomareidenkin työkieli oli venäjä, jota en ymmärrä. Onneksi apunani oli joukkueenjohtaja Johanna Seppälä. Tuomaripalaverin sisältö oli pääasiassa turhanpäiväisiä asioita, suurin aika keskusteltiin tuomarin pukutakin väristä, josta tulossa tarkempi määritelmä tulevaisuudessa. Loppujen lopuksi suurin anti tapaamisesta oli se, että muistutettiin puolueettomasta tuomaroinnista kaikkia kilpailijoita kohtaan. Tuomareita kilpailuissa oli yhteensä 12, joten tiedossa oli paljon tuomitsemista, koska kisaviikonloppu piti sisällään arviolta 100 erää tuomittavaa. Tuomarit olivat lisäkseni Venäjältä, Virosta, Latviasta, Valko-Venäjältä, Ukrainasta, Liettuasta, Kazakstanista, Uzbekistanista, Irlannista, Etelä-Koreasta ja Saksasta. Lisäkseni ensikertalaisia oli Etelä-Korean ja Saksan tuomarit ja olimme myös ainoat jotka eivät ymmärtäneet yhteistä työkieltä venäjää.

Ensimmäisen kisapäivän aamuna oli tuomaripalaveri, joka kesti toistakymmentä minuuttia ja se käännettiin meille yhdellä lauseella englanniksi (tuomaristossa Irlannin edustaja käänsi englanniksi), ”tuomitkaa tasapuolisesti kaikkia”. Sain tuomittavaksi lavan 6., jossa istuinkin ensimmäiset 26 erää putkeen, joista oli kolme erää sellaisia, ettei lavallani ollut nostajaa. Koin suuren luottamuksen osoituksen siitä, että olin uusista tuomareista ainoa joka sai tuomita yksin, Korean ja Saksan tuomarit olivat alussa kokeneemman opissa. Kertaalleen viereinen tuomari poisti taulultani yhden toiston kisaajalta ja kertaalleen kisan yksi päätuomareista (kisassa oli kolme päätuomaria) tuli mainitsemaan käsittääkseni työnnön yläasenosta, muuten sain rauhassa tuomaroida.

Itsekseni tuomaroinnin jälkeen siirryin Viron tuomari Ülo Kuuskin kanssa yhdessä tuomaroimaan. Löysimme Ülon kanssa yhteisen kielen viron ja suomen sekoituksesta höystettynä elekieleen ja sainkin hyviä vinkkejä tuomarointiin, Ülon kanssa tuomaroin yhteensä 14 erää eli ensimmäisenä kisapäivänä tuomitsin yhteensä 37 erää eli kisapäivän kaikki erät.

Teemu Jokela ja Ülo Kuusk

Jos perjantai oli pitkä päivä oli lauantaista tiedossa todella pitkä päivä, arviolta 50 erää tuomittavaa. Kisaa edelsi taas tuomaripalaveri, jossa käytiin läpi työnnön oikea tekniikka ja vauhtipunnerukset tulee ottaa pois ja kolmesta vauhtipunnerruksesta tulee kilpailija pyytää lavalta pois, koska tekniikka ei ole valmis MM-lavalle. Lisäksi muistutettiin tasapuolisesta tuomaroinnista kaikkia kohtaan.

Ensimmäisessä erässä keskeytin oman tuomittavani suorituksen arviolta 4 minuutin kohdalla, koska kuula kolahti lattiaan. Tämän keskeytyksen jälkeen tuomaristossa ollut kisaajan valmentaja tuli ilmoittamaan, etten olisi saanut suoritusta keskeyttää. Syyksi kertoi, että kuula ei livennyt kädestä vaan kisaaja olisi kyennyt jatkamaan suoritusta maahan kolahduksen jälkeen ja sääntöihin olisi tulevaisuudessa tulossa lisäys tämäntyyppisestä tilanteesta. Tämä valmentaja-tuomari kävi todella kuumana tilanteesta, muut tuomarit tulivat kertomaan oman näkemyksensä tilanteesta ja puolustivat päätöstäni. He olivat kuulleet myös kovaäänisen kolahduksen ja ihmettelivät kuumana käyneen tuomarin näkemystä. Seuraavan erän jälkeen palatessani pikaiselta tauolta minut ohjattiin kirjallisiin tehtäviin kirjaamaan kisaajien tuloksia, jossa olin loput kisapäivästä. Pakostakin kävi mielessä, että taisin väärän ihmisen suorituksen keskeyttää, itse kisaaja vaikutti ymmärtävän tilanteen ja ei protestoinut asiasta. Mitään selitystä siirrosta en saanut.

Sunnuntaina jatkui pääkirjurin urani, josta toki olen siitäkin kiitollinen. Joku tuomareista hoiti tehtävää ja on osa tuomarin tehtäviä MM-kisoissa. Siltikin olisin halunnut päästä vielä tuomaroimaan lavalle. Tosin, sain näköalapaikalta seurata tuomarilinjaa ja harmikseni osoittautui se, ettei tuomarilinjaa ollut. Osa tuomareista oli todella tarkkoja ja heidän työskentelyään oli mielenkiintoinen seurata ja osa laski kaikki toistot. Yhden käden sormissa voi laskea ne hetket kun päätuomari kävi asiasta tuomaria huomauttamassa. Pääsin myös seuraamaan protestin käsittelyä, jossa käytiin läpi nostajaa joka miltei koko 10 minuutin ajan teki vauhtipunnerruksia. Protesti oli pikaisesti läpikäyty, tuloksena 6 toiston miinustaminen lopputuloksesta, joka ei mielestäni vastannut todellisuutta millään lailla.

Tuomareita

Tuomarit tuomaroivat viikonlopun aikana erittäin suuren määrän eriä, osa tuomareista käsittääkseni toimi tuomarina koko viikonlopun ajan ja on sanomattakin selvää, ettei huomiokyky voi parhaimmillaan olla kun tuomitaan 50 erää päivässä ja 100 erää viikonlopun aikana. Ainoat pidemmät tauot tuomareilla oli avajaiset ja palkintojenjako, erien välissä oli arviolta 5 minuutin tauot. Yhteenvetona tuomarikokemuksesta voi sanoa, että Suomessa tuomarointi on hyvällä tasolla. Myös suomalaiset nostajat saivat paljon hyvää palautetta tuomareilta ja tuomarit myös huomioivat Suomen kisakatsomon joka hyvin kannusti omiaan. Kokemus toi omaan tuomarointiin uskoakseni lisää varmuutta ja näki taas hyvin hämmentäviäkin tyylejä, jotka olivat sääntöjen puitteissa hyväksyttäviä.

Onneksi olin mieltänyt ennen kisaa, etten välttämättä pääse edes tuomaroimaan ja olen kiitollinen kaikista eristä jotka saan tuomita. Mitään etukäteistietoa ei kisajärjesteltäjältä tullut ennen kisaa, kaikki oli siis avoinna. Se mitä tuomarointi MM-kisoissa vaati, oli kestävät istumalihakset ja pitkää pinnaa. Kaikenkaikkiaan kokemus oli hyvä, enkä yhdy Seppo Rädyn sanoihin vaan Saksahan on hyvä maa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.