Suomalaisen painonnoston ja kahvakuulaurheilun tulostason vertailua

Kahvakuulaurheilu on ollut osa Suomen Painonnostoliiton toimintaa vuodesta 2009. Profiililtaan kahvakuulaurheilu on olympialaji painonnostoa matalampi. Kahvakuulaurheilun harrastajakunta on keskimäärin iäkkäämpää ja vasta aikuisiällä lajin pariin siirtynyttä. Varsinaisia päätoimisia huippu-urheilijoita lajissa on maailmallakin vain kourallinen, Suomessa ei yhtään.

Vaikka molemmissa lajeissa nostetaan painoa pään päälle, lajit ovat vaatimuksiltaan hyvin erilaisia. Painonnosto on voima- ja tekniikkalaji ja vaikka kahvakuulaurheilussakin em. ominaisuuksia tarvitaan, on laji luonteeltaan syklinen kestävyyslaji. Ominaisuusvaatimuksiltaan se muistuttaakin enemmän kestävyyslajeja, kuten soutua.

Erilaisten profiilien ja hyvin erilaisen lajin luonteen vuoksi on tietenkin kyseenalaista voiko lajien tasoa ylipäänsä mitenkään vertailla? Vertailu on parhaimmillaankin vain suuntaa-antava ja menetelmä on luonnollisesti epäsuora.

Vertailussa on käytetty venäläisiä rank-taulukoita. Vertailuluvuksi on valittu Master of Sport -taso. Kyseinen taso on oikeuttanut Venäjällä huippu-urheilustatukseen ja sitä kautta valtion taloudelliseen tukeen. Tässä mielessä tasovertailua on tehty Venäjällä lajirajojenkin yli. Rank-taulukot perustuvat siitä huolimatta enemmän tai vähemmän normaalijakaumaan, joten heikompitasoisessa lajissa Master of Sport -rank on helpompi saavuttaa.

Painonnostossa vertailutuloksena on yhteistulos. Kahvakuulaurheilussa miehissä vertailutuloksena on biathlon, eli työnnön ja tempauksen yhteistulos. Naisten sarjoissa Venäjällä kilpaillaan ainoastaan tempauksessa, joten laji on valikoitunut vertailuun automaattisesti.

Kahvakuulaurheilussa vertailulajien Master of Sport -luokan nostajia löytyy ainoastaan kaksi: Marko Pääkkönen ja Minna Silvennoinen. Painonnostossa kyseisen luokan urheilijoita on useita. Vertailuun on valittu vuoden 2016 parhaiksi nostajiksi valitut Milko Tokola ja Anni Vuohijoki.

Nimi Painoluokka PR MS-raja % MS
Milko Tokola -85 kg 335 295 114 %
Marko Pääkkönen -85 kg 177 135 131 %
Anni Vuohijoki -63 kg 201 160 126 %
Minna Silvennoinen -58 kg 101 100 101 %

Korkeimman vertailuluvun saa Marko Pääkkönen 131 %. Pääkkönen saavutti ennätyksellään vuoden 2013 MM-kisojen pronssimitalin. Toiseksi korkeimman vertailuluvun 126 % saa Anni Vuohijoki ja kolmanneksi korkeimman Milko Tokola 114 %. Minna Silvennoisen tulos ylittää MS-lukemat vaivoin, vertailuluvun ollessa 101 %.

Vertailun tuloksia voidaan pitää jonkin verran yllättävinä. Venäläisen standardin mukaan Suomen parhaat painonnostajat ja kahvakuulaurheilijat ovat hyvinkin samaa tasoa.

Markon ja Henkan terkut Hyvinkään bolt-kisoista #liftmeupfi #kahvakuula #kahvakuulaurheilu #bolt

A post shared by Lift Me Up ry (@liftmeupfi) on

Painonnoston osalta on hyvä huomata, että Tokolan tulos antaa paremmat Wilks-pisteet, kuin Vuohijoen tulos. Venäläinen rank-taulukko antaa kuitenkin Vuohijoelle huomattavasti paremmat pisteet. Todennäköisesti tämä selittyy sillä, että Venäjän miesten painonnoston taso on naisten vastaavaa korkeampi, mikä näkyy rank-taulukon tasoissa.