Kahvakuulaurheilu.net

Keskustelufoorumi
Tänään on To Maalis 28, 2024 12:59 pm

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: Su Maalis 13, 2016 5:15 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Tuolla harjoituspäiväkirjojen puolella taas rönsyili keskustelut joita tietty olisi hyvä käsitellä vähän laajemmassa piirissä:

Eli puheeksi tuli lämmittelyt kisapäivänä: Pari perinteisestä eroavaa esimerkkiä:

1. Eräs pyöräilijä kertoi tekevänsä muutaman minuutin vauhtikestävyysalueella polkemista. Kisamatkaa en muista täsmennetyn mutta ilmesesti aika lyhyt matka oli kyseessä koska lähdössä laktaatit pääsivät muuten nousemaan turhan koviksi kun aerobisen kone ottaa aikansa startata. Lähdössä kropan pitäisi olla selvästi lämmin vielä, eli aika lailla varmaan viimeisellä 5-10 minuutilla pitäisi tuo tehdä. Kunnon lämmittelyiden vuoksi hän sai pidettyä kehon laktaattitasot selvästi matalampana heti startista asti.

2. Esim 800 metrin juoksijat ovat jossakin tutkimusksessa juosseet 25% kisamatkasta kisavauhdilla, joka on tuonut parempia tuloksia kuin pelkkä keveä verryttely+mobbaus/tekniikkaharjoitteet. Pidemmillä matkoilla kuin vaikka 5000metrillä sitten joku 2 minuttia kisavauhtia voisi olla riittävä (ei tutkittu mutta empiiristä havaintoa). Tämän lämmittelyn ja lähdön välillä pitäisi olla se 5-10 minuuttia väliä.

tietysti ensimmäinen ajatus tuossa on se että aika raakaa menoa juuri ennen kisaa. Mutta toisaalta ainakin omalla kohdallani olisin sitä mieltä että tästä on hyötyä (toki asiaa pitää alkaa testailemaan ihan systemaattisesti). Toisaalta en usko että näin on kaikilla.

GS:ää ajatellen luulen että on ihan kiinni siitä mikä on nostajan Vo2max, jos jollakulla on korkea vo2max niin se ei välttämättä ole kisasuorituksessa millään tavalla pullonkaulana jolloin keveämpikin verryttely onnistuu eikä kannata turhaa väsyttää kroppaa turhalla työllä. Sitten taas tämmöiset meikäläisen kaltaiset lahjattomat entiset tervakeuhkot voivat olla vähän toinen juttu, eli se vo2max muodostuu helposti selkeimmäksi pullonkaulaksi ja sitä pitäisi pyrkiä tehostamaan juuri ennen kisaa.

ja sitten kisaa edeltävät päivät.

Pyykkönen mainisti että kestävyysurheiljat olisivat saaneet hyvää tulosta tekemällä intensiivisen treenin kisaa edeltävänä päivänä. Pikaisella googlettamisella tuli ainakin vastaan tämmöinen juttu:
http://www.runnersworld.com/race-traini ... t-48-hours

Joillakin urheilijoilla (joihin itse kuulun) kisaviikon kevennys vetää hermoston löysille ja kisaa edeltävän vuorokauden aikana pitäisi herätellä hermostoa kisavauhtiin. Eli keveällä lenkillä muutamia lyhyitä vetoja hyvin palautuksin. 20 sekunttia tai 200 metriä mainittiin vetojen pituudeksi, joku 4-6 vetoa, noin 5 minuutin palautuksilla.

Eli tuossa ideana just se että saadaan hermo-lihasjärjestelmä pelaamaan kisapäivänä. Mutta artikkelissa painotetaan että tuo on yksilöllistä ja sitä pitää testailla, urheilijat reagoivat eritavoin eri treeneihin. Peruskestävyyspohja on varmasti iso juttu ja ylipäätään urheilijan taso, mitä kovempi kuntoinen juoksija sen kovempia herättelyitä voi edeltävänä päivänä tehdä.

Tuossa siis reseptiksi ehdotetaan että 48h ennen kisaa tehdään keveä perus lönköttely (tarkoituksena ilmeisesti verrytellä jäykät jalat vetreiksi) ja sitten 24h ennen kisaa tehdään keveä lönköttely jossa on noita teräviä vetoja seassa. Mutta ymmärtääkseni laktaattien kertymistä kroppaan pitää vältellä, eli vetojen pitää olla lyhyitä ja palautusten pitkiä että kreatiini-fosfaatti varastot on varmasit täydentyneet ennen seuraavaa vetoa.

Mainittakoon vielä sellainen havainto hiihtopuolelta josta luin että rasitusastmaa kärsivät hiihtäjät ovat havainneet hyväksi sellaisen metodin että 2 tuntia ennen lähtöä vedetään 2x5minuuttia vauhtikestävyysalueella. Tosin tämä voi olla perusterveelle ihmiselle vähän turhan metodi, koska sillä "vain" koitetaan voittaa rasitusastman aiheuttamat rajoitteet.

Mielipiteitä, havaintoja, näkemyksiä, kokemuksia?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Maalis 13, 2016 5:52 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista
Avatar

Liittynyt: Ke Loka 08, 2008 1:16 pm
Viestit: 2501
Mitä näitä on tullut lueskeltua, niin yleensä huippukestävyysurheilijat lämmittelevät älyttömästi. Hiihtäjät, joiden suoritus alkaa puoliltapäivin tai ennenkin, heräävät kuudelta aamulenkille tai jollain Lasse Virenillä oli peräkkäisinä päivinä olympiajuoksu, niin kävi siinä välissä vielä tempaisemassa jonkun 10km. Ennen vanhaan muuten olympialaisissa kisaajat suljettiin johonkin kisakarsinaan ennen lähtöä, mikä hankaloitti lämmittelyä, miten lie nykyään.

Niin sanotut aukivedot (hapenottoa "avataan) eli juuri nuo spurtit sisältyvät lämmittelyyn käsittääkseni kaikilla. Juoksussa pikemminkin satasia, hiihdossa ehkä myös hiukan pitempää VK:ta.

Edellisen päivän kovin rasittavaan treeniin en ole törmännyt, mutta juuri noita aukivetoja silloin saatetaan tehdä hiukan reilumminkin. Tolkuton löhöily ei varmasti ole paras systeemi valmistautua kisoihin.

Konstit on monet herätellä kroppaa. Omalla kohdalla havaitsin, että kohtalaisen kovakin punttitreeni saattoi antaa potkua hiihtoon, vaikka sen teki niin lähellä, että lihakset olivat vielä arat. Toki omiin tuntemuksiin ei pidä liikaa nojata eikä ne päde välttämättä muilla.

_________________
Näin käy kun saku ottaa liikaa punttia:
https://youtu.be/qBt3kk1pNTk

Myrskylän mies jyrää:
https://youtu.be/1H_JzBVqkuI


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Maalis 14, 2016 9:21 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista
Avatar

Liittynyt: Ke Loka 08, 2008 1:16 pm
Viestit: 2501
pyykkonen kirjoitti:
Harmittaa melkein, kun mainitsin tuosta intensiivisestä treenistä ennen kestävyyskisaa ilman lähdeviitettä. Jostain jäänyt takaraivoon muhimaan, mutta nyt ei löydy mitään juttua kun yrittää etsiä. Olisko ollu kestävyysurheilu.fi -palvelussa joskus? Sitten muistelisin jonkun triathlonistin FB-kavereista käyttäneen tuollaista valmistautumista.


Varmasti intensiivinen treeni kisaa edeltävänä päivänä voi toimia,kun kerran kahtena peräkkäisenä päivänä kisatessakin jälkimmäinen voi mennä tosi hyvin. Tässä pari esimerkkiä tyypilliseen tapaani 70-luvulta :wink: :

Keväällä 1972 Juha Mieto hiihti pääsiäisenä ensin Ruotsin puolella 32km yhteislähtönä voittaen niukasti kovassa seurassa. Samana iltana hän voitti Aavasaksalla (ilmeisesti noin 15km) ja seuraavana päivänä hän voitti maailman parhaat hiihtäjät Ylläksellä minuutilla ja 47 sekunnilla (matkaa ei mainita, mutta kai 15 tai 30km).

Viren juoksi Montealissa parin päivän välein kympin alkuerät ja finaalin sekä saman vitosella ja vitosen finaalista seuraavana päivänä viidenneksi maratonilla. Maratonilla hän katkesi lopussa täysin ja oli kisan jälkeen totaalisen puhki, mutta juoksi neljä päivää myöhemmin Philadelphiassa kahdella maililla ajan, joka vastaa kolmella tonnilla jotain 7.45-7-48, mikä on kova aika, vaikka yleisen käsityksen mukaan maratonista palautumiseen menee viikkoja.

Mitä verryttelyihin tulee, niin Viren teki esim kympin finaalipäivän aamuna 6km lenkin päättyen 10x100m kiihdytysjuoksuihin. Sitten ennen kisaa vielä lämmittelyjuoksua, venyttelyä ja jokunen spurtti. Alkuerän ja finaalin välissä oli kaksi päivää, joista ensimmäisenä aamulla 8km muutamalla lyhyellä spurtilla ja illalla 10x100 rytminvaihdosjuoksua. toisena välipäivänä sama muuten, mutta iltatreeni jäi pois.

Huippukestävyysurheilijoilla palautuminen voi olla todella nopeaa ja lämmittelymäärätkin jo sitä luokkaa, että taviksella olisi niissä tekemistä.

_________________
Näin käy kun saku ottaa liikaa punttia:
https://youtu.be/qBt3kk1pNTk

Myrskylän mies jyrää:
https://youtu.be/1H_JzBVqkuI


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Maalis 14, 2016 9:42 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Pyykkönen: Liittyisikö kropan glykogeenien lataamiseen normaalitasoa korkeammalle?

Wikipedia :P antaa yhden vaihtoehdon:

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate_loading

Lainaa:
A new carbo-loading regimen developed by scientists at the University of Western Australia calls for a normal diet with light training until the day before the race. On the day before the race, the athlete performs a very short, extremely high-intensity workout (such as a few minutes of sprinting) then consumes 12 g of carbohydrate per kilogram of lean mass over the next 24 hours. The regimen resulted in a 90% increase in glycogen storage when compared to before the carbo-load, which is comparable to or higher than the results achieved with other 2 day - 6 day carbo-loading regimes.[6]


Eli todella korkean intensiteetin treeni 24h ennen kisaa ja sitten edetään 12g hiilaria per (rasvaton) painokilo. Tosin kun lähteenä on wikipedia niin... Esim tuo useita minuutteja pikajuoksua ei oikein nyt meikäläisen korvaan kuulosta korrektille urheiluterminologialle. Tosin yksi tutkimus tuli vastaan jossa sanottiin että 2:30min 130% vo2maxista, eli vissiin jotakin maileri vauhtia, ja sen lopuksi sitten 30 sekunttia pikavauhtia. Ja sitten 'myö syyään ko siat' se 12 grammaa hiilaria per rasvaton painokilo.

Mutta joka tapauksessa tämän lajin kannalta ainakaan tuolla vaihtoehdolla ei sanottavaa merkitystä ole. Kuulamaratonikin on sen 60 minuuttia, joten normaalit hiilarivarastot riittää.

Mutta ylipäätään kun kuukkeliin syötti että kovan intensiteetin treeni 24 tuntia ennen kisaa (englanniksi) niin aika paljon tuli linkkejä nimenomaan hiilaritankkaukseen. Eli ei tuo wikipedia ainakaan sen suhteen varmaan väärässä ole.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 27 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com