Vaihteeksi vähän oikeaakin asiaa, toivottavasti ei ole liian pitkä

Jos otat käteen jonkun sadan tai parin sivun kuulaoppaan, niin miten pitkään kestää aktiiviselta harrastajalta oppia kaikki liikkeet? Yleensähän erilaisia liikepattereita on aika runsaasti. Jos otat jostain taistelulajista vastaavan opuksen, niin minimi on varmaan 5 vuotta hyvin aktiivisellakin harrastajalla.
Varsinainen kysymys on, että missä järjestyksessä pitäisi liikkeiden opettelun edetä. Tässä käsillä on neljä kappaletta erilaisia kuulaoppaita ja vähän kaikissa on erilainen lähestymistapa. Pavelin kirja on vähän erikoinen, kun lähinnä tahkotaan variaatioita parista liikkeestä/liikesarjasta. Selittää kyllä hyvin keskeistä tekniikkaa ja miten perusvirheitä voi korjata. Kilpeläisen vähän vanha kirja on tässä suhteessa ansiokas, sillä kahvakuulailun alkuvaiheeseen annetaan muutama harjoitus (kata) progressiivisesti edeten. Nurmen kirja ei oikeastaan anna harjoitusohjelmaa aloittelijalle vaan ohjelmissa oletetaan että perusliikkeet ovat jo hallinnassa - enemmän tuo kirja neuvoo yksilöllisen harjoituksen laatimisessa ja opastaa harjoitteluun yleensä. Kirjassa on kuitenkin jotain hyödyllistä informaatiota liikkeitten suhteista, esim. "Korkea veto on myös apuliike rinnalle vedon ja tempauksen harjoitteluun". Collinsin
Kettlebell Conditioning on taas ihan eri maailmasta, kun liikkeissä edistytään neljässä peräkkäisessä vaiheessa (Strength, Swing, Complex ja Power). Etuheilautus eli Swing-vaiheen aloittaja on liike #73! Varmaan tutustumisen arvoinen kirja jos oma kuntosalitausta on pari aerobic-tuntia tai muuten on vähän hukassa sen kanssa mitä oikein on tekemässä.
Karate ja vastaavat taistelulajit ovat ratkaisseet ongelman perusteellisesti. Eri liikkeet on jaettu tasoihin, jotka koodataan oppilaan vyön värillä. Kun oppilas hallitsee kaikki tasolla opetettavat liikkeet, voi osallistua vyökokeeseen jonka jälkeen saa seuraavan tason vyön jos liikkeet olivat hallinnassa. Tämä helpottaa myös valmentajan työtä koska on melko yksiselitteisesti tiedossa mitkä tekniikat oppilas jo hallitsee! Kuvittelisin että tuo liikkeitten tasohierarkia on aika tiukka kunkin tyylisuunnan sisällä, eli toisin sanoen on ihan sama oletko esim. saanut vihreän vyön Suomessa vai Espanjassa, osaat täsmälleen samat liikkeet jos olet käynyt sen tietyn tyylisuunnan salilla. Toimisikohan sama lähestymistapa myös kahvakuulan kanssa?
Noitten kirjojen pohjalta suunnittelin tällaisen harjoituksen. Tarkoitus on nyt rakentaa pohja rinnalle vetoon (räkki). Tein liikkeet lähinnä Antti Nurmen kirjan mukaan, se tuntuisi olevan hyödyllisin ja paras tässä vaiheessa. Jos jotain tuohon kirjaan vielä kaipaisi niin enemmän kuvia liikkeiden vaiheista, selostukset ovat kyllä hyvät. Kuula on säädettävä ja toistaiseksi käytössä kevyin eli 16kg asetus.
verryttely
10-30 min aerobista (juoksu, soutulaite, ellipsi)
sumokyykky
punnerrus (ilman kuulaa)
venäläinen kierto
kahvakuulaheiluriliikkeet
soutu (single arm row)
hauiskääntö
etuheilautus
pystysoutu
etuheilautus yhdellä kädellä
korkea vetoSarjat 2 x 5 toistoa ja lopusta palataan takas verryttelyliikkeisiin ja tehdään kerran uudestaan. Kokonaisuutena taisi mennä vähän alle 2 tuntia, tein tuon uusinnan vain 1 x 5 sarjoina. Lisäksi siivoilin vielä vähän alle ja päälle että kroppa saa kunnolla liikuntaa. Vettä meni varmaan 2 litraa koko ruljanssin aikana, lopussa oli melko väsy fiilis ja melkoinen nälkä

Varmaan joku pieni nestehukka pohjalla aamupäivältä ja harjoittelun alle olisi näemmä hyvä syödä kohtalainen annos hiilihydraatteja.
Korkeaa vetoa en tuosta vielä tehnyt ja etuheilautuskin yhdellä kädellä oli enemmän sellaista tapailua kun on teknisesti ja motorisesti melko vaativa liike kaikkine kiertoineen. Muutamassa muussakin huomasi että kuula on aika painava ja liikkeessä on kyllä haastetta, tekisin nuo alkuun sillä 12 kg kuulalla kunhan spartalaiset saavat sen joskus liikkeelle

Sumossa siirryin jo 20-kiloiseen asetukseen että liikkeessä on jotain mieltä.
Sarjojen välissä vähän hyppelyä tms. että pysyy syke yllä, kävin juomassa ja aukomassa ikkunoita kun alkoi tuntua että tän 'kuntosalin' ilma ei ole ihan freesiä. Jos oli raskaampia liikkeitä niin piti muutenkin pysähtyä välistä puuskuttamaan. Ehkä aerobista pohjaa vois vähän tukevoittaa, mutta kyllä se tässä kevään aikana muutenkin kohenee; joku yleiskunnon pullonkaula tuntui olevan että happi ei siirry niin hyvin lihakseen, kun pienempienkin (?) lihasryhmien liikkeet helposti aiheuttivat hengästymistä. Ehkä vähän tuntui alaselässä tai hartioiden korkeudella tuo harjoitus, mutta enemmän jälestäpäin ei niinkään,
huomaa kuitenkin selkeästi että kroppaa yleensä ottaen on rasitettu.
Ja treenin tarkoitus on nyt kehittää tekniikan lisäksi lihaskuntoa, vähän painottuen ylä- ja keskivartaloon kun nuo on heikommat. Voisi ehkä lisätä pari tämän puolen liikettä jos keksisi sopivat, ja vaikka jakaa harjoituksen kahtia tai muuten optimoida, ettei tule liian pitkä ja yhdelle liikkeelle tulee tarpeeksi toistoja? Kaksi kertaa viikossa tollainen ja sitten vaikka kerran punttista tukemaan noita alueita mitä ei saa niin tehokkaasti kehitettyä kuulalla ja yksi kerta ihan aerobista.