Kahvakuulaurheilu.net

Keskustelufoorumi
Tänään on To Maalis 28, 2024 6:22 pm

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 16 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Kesä 14, 2013 7:13 am 
Poissa
Kisamallin jylhät piirteet

Liittynyt: To Kesä 10, 2010 4:10 pm
Viestit: 458
Paikkakunta: Helsinki
Käyttääkö joku harjoittelussaan blokkimetodia eli lyhyissä mesosykleissä (esim. 2-3 viikkoa) treenataan paljon yhtä ominaisuutta? Kokemuksia? Väitetään, että esim. peruskestävyyskauden päätyttyä kyseinen ominaisuus kehittyy vaikka treenaisi vaikkapa nopeuskestävyyttä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Kesä 14, 2013 8:28 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
En kyllä usko tuohon, että tietyt fyysiset ominaisuudet kehittyy ilman treeniä, kuten esimerkiksi peruskestävyys. Suoritustekniikka ja täten taloudellisuus/tehokkuus on sitten toinen juttu, ainakin omalla kohdalla on käynyt niin että juoksun osalta nopeuden kehittäminen on aukaissut minulla tekniikkaa ja sitä myöten juoksunopeudet myös peruskestävyysalueella on parantuneet, peruskestävyys ei siis itsessään ole kehittynyt mutta juoksukunto. Kerran pitkän PK-nylkytyskauden päätteksi tein paljon intervallitreeniä sekä vauhtileikittelyä ja kuukaudessa PK-vauhdit nousi 30-60 sek/kilometri, 6:30-7:00 min/km-> 6:00 min/km.

Nykyisin kaffakuulailijana joskus teen siten että kesken voimakauden pidän jonkin peruskestävyysviikon koska jumit estää aika tehokkaasti kunnon määrämätön, samoin peruskestävyyskaudella tulee joskus tehtyä tehoviikkoja. Mutta toistaiseksi en ole havainnut yhtä dramaattisia muutoksia, ehkä siksi että nykyisin harjoittelu on järkevämpää ja polarisaatiota/kokonaisvaltaisuutta treeneissä on ollut alusta asti, enkä ole ihan vastaavalla tavalla sortunut pelkkään PK-nylkkäämisen kun juostessa (tai hölkätessä lähinnä).

kahvakuulailijana minulla ei ole tosin tullut vielä vuottakaan täyteen harjoittelua joten sikäli olen vähän jäävi sanomaan mitään siitä että.

Hiihtopuolelta on tullut vastaan että käytössä on ns. painotettuja viikkoja, joskus viikon teemana on pitkät peruskestävyysharjoitukset, välillä voimatreeni ja välillä tehoharjoittelu ja toki lepoviikko on yksi blokkinsa. Noita vaihdellaan suurin piirtein viikoittain, käytännössä kai homma menee niin että tehoviikolla tulee 1-2 kovaa harjoitusta lisää, voimaviikolla sama 1-2 ja peruskestävyysviikolla taisi olla pitkät lenkit joita lisätään ja toki samalla harjoitusmäärät nousee. Kuitenkin harjoittelun pääpaino pysyy samana, peruskestävyyttä se 70-80%, loput sitten voiman ja tehojen kesken jaettu, eli mitään kovin dramaattisia muutoksia ei viikkojen välillä kuitenkaan ole. Siis kun puhutaan kansallisen tason hiihtäjästä jolla treeniä se 500-600 tuntia vuodessa. Jos pyrkii tekemään vain avainharjoitukset ja haluaa selvitä vajaalla 5 tunnilla viikossa niin sitten totuus voi olla kovasti erilainen ja viikkojen väliset erot suuriakin.

Tai jotakin.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Kesä 14, 2013 1:29 pm 
Poissa
Kisamallin jylhät piirteet

Liittynyt: To Kesä 10, 2010 4:10 pm
Viestit: 458
Paikkakunta: Helsinki
Minullakin on epäilyjä tätä kohtaan. Löysin tämän Tuomas Mattilanniemen artikkelista, jonka mukaan Siff ja Verkhoshansky (2000) olisivat ehdottaneet tätä kokeneille urheilijoille. Heidän mukaan se perustuu siihen, että elimistö ylireagoi voimakkaasti ja kehitys nopeutuu. Mene ja tiedä. Minulle toimivimpia ovat olleet EDT-tyyppiset treenit. Jotain muutosta pitäisi tehdä, kun kehitystä ei tapahdu toivotulla tavalla. Siksi muutan kesälomien ajaksi treeniä voima- ja peruskuntopainotteiseksi. Kuulaa vähemmän ja juoksua enemmän. Lomien jälkeen otan käyttöön Fedorenkon lanseeraaman AKC-aikasarjan.

Vuosia sitten tutustuin voimanostajien harjoitteluun. Heillä esimerkiksi voi ensimmäiset viikot olla kymmenen toiston sarjoja, seuraavalla kaudella tehdään vitosia ja kisojen lähellä vaikkapa kolmosia. Joka tapauksessa kymmenen toiston sarjat säilyvät läpi treenikauden, jottei peruskunto petä. Tämä oli vain yksi esimerkki voimanostejien treenistä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Kesä 14, 2013 3:50 pm 
Poissa
Kahvakuulaholisti
Avatar

Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 1:34 pm
Viestit: 3348
Paikkakunta: Lappeenranta
JMO.

Voimannostossa on jos pitkään useimmat menestyneimmät menetelmät menetelmät (esim Westside, monet Venäläiset koulukunnat) lopettaneet ns. lineaarisen periodisoinnin, jossa aloitetaan keveämmillä pitkillä seteillä ja vähitellen mennään lyhyihin raskaisiin setteihin ja siiryneen erilaisiin blokki muunnelmiin joissa SAID periaatteen mukaan harjoitellan maksimivoimaa, samaan aikaan rakennetaan lihasmassaa kevyemmällä voluumiharjoittelulla ja joillakin on vielä nopeausvoimaa hermoston ja tekniikan tuunaamiseen.

Sen verran mitä olen lukenut noita Verkhoshansky Blokki-juttuja, niin harvoinhan se harjoittelu on missään blokissa vain yhtä ominaisuutta, mutta painotusta on toki johonkin ominaisuuteen. Lisäksi ne blokitkin pitäisi olla sopivassa järjestyksessä lajista riippuen. Esimerkiksi. Verkhoshanskyn keskipitkän matkan juoksijoiden ohjelmassa on alussa lajinomaista voimaharjoittelua ja pitkää aerobista, siitä vähitellen juoksu muuttui vauhtileikittelun kautta intervalleiksi ja edellleen kisojen lähestyessä vähitellen lajinomaisiksi kisavauhtisiksi ja kisapituisiksi vedoiksi. Voimaharjoittelu säilyy kokoajan, mutta vähenee kisanpäin mentäessä.

Tuollaisen harjoitteluohjelman (kestävyyslaji vauhtikestomatkalle 3000m) periaatteet voisi muuttaa GS:ään melko mukavasti. Lajinomaista voimaharjoittelua, että lihaksisto paremmin kestäisi tehokaampaa GS harjoittelua syklin edetessä. Alussa aerobista settiä, että lihaksisto aerobiset ominaisuudet kehittyvät, koska GS 10 minuutin lajina vaatii aerobista peruskestävyyttä. Vähitellen tehoja GS seteissä ylöspäin vauhtileikittelyillä ja intervalleilla peruskestävyyttä täysin unohtamatta. Lopussa ennen kisoja GS settiä kisa temmolla ja lähes kisapituuksilla.

Toki tuonkin blokkivarjoittelunkin voisi yksinkertaistaa vaikka yhden viikon harjoitteluohjelmaan, jos ei ole tarvetta "piikata" kisoihin, mutta samalla menetetään se eri painotusten tuoma kehitystä stimuloiva vaikutus.

Mun fysiologian ymmärryksen mukaan tuollainen blokkiharjoittelu on varmaankin järkevintä ja lajinomainen voimaharjoittelu järkevää, vaikka monesti näkee etenkin GS "gurujen" sitä väheksyvän. Tarkoitan etenkin maksimivoimaharjoittelua enkä mitään kuntopiirejä. Tuosta lajivoimaharjoittelun merkityksen perustelusta (tai siis mun lukemista ja itse hahmottelemista laskentamalleista ja hypoteeseista :oops: ) tulisi varmaan vaikka oma artikkeli, jos vain viitsisi kirjoittaa, mutta olen niin huono kirjoittamaan, ehtimään ja muutenkin ylikriittinen :oops: Lähdenpä nostelemaan [smilie=14.gif]

_________________
Koska sivistys on pinnallista...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Kesä 14, 2013 7:13 pm 
Poissa
Pitkä sykkeli kahdella pommilla

Liittynyt: Ke Loka 12, 2011 7:05 am
Viestit: 49
Paikkakunta: Pori
Tässä tulee kuntoilijan näkökulmasta. Oma blokkiohjelma on hioutunut ajan saatossa seuraavanlaiseksi. Toinen blokki tehdään pelkästään levytangolla ja toinen kahvakuulalla. En tiedä onko paras mahdollinen tapa treenata tavis kuntoilijalle, mutta tämä ei ainakaan vaadi muita varusteita kuin levytangon ja kahvakuulan. Treenailen pääasiassa kotipihassa.

Nykyisellään levytankoblokki on Dan Johnin Rapid Ascent Program. Eli raakarive, pystypunnerrus ja etukyykky 8/6/4 sarjoilla. Välillä kiertoharjoitteena, välillä perinteisesti ensin rive 8/6/4, sitten pystärille sama jne. Sit kun menee 18 toistoa, niin lisää painoa. Kaikissa liikkeissä paino "rivetetään" rinnalle. Tämä kolme kertaa viikossa.

Kahvakuulablokit vaihtelee, mutta näissäkin mennään perusliikkeillä. Sarjat teen yleensä huomattavasti pidempinä kuin levytankoblokissa (paitsi esim. TGU). Blokkien pituus vaihtelee mielialan ja kehityksen mukaan. Nyt on ollut pidempi levytankokausi, mutta oon sinne väliin ujuttanut kyllä pari kahvakuulatreeniäkin.

Ideanahan tässä mulla se, että levytangolla treenataan isommilla romuilla kohtuu lyhkästä voimasettiä ja kahvakuulilla pidempää kestävyystyyppistä settiä.

Tollasen löysin Geoff Neupertin blogista joskus, joka on ollut innoittaja omalle blokkitreenille. Tää on mun vapaa suomennus siitä: Treenataan Blockeissa.

Block A sisältää: Levytangolla maastaveto, pystypunnerrus, voimanostokyykky leveällä asennolla ja kulmasoutu. 3-5 sarjaa ja 3-5 toistoa.

Block B: Kahvakuulalla turkkilainen ylösnousu, etuheilautus, rive&työntö ja tempaus. 3-5 sarjaa ja 6-10 toistoa (paitsi turkkilaisessa 1-2 toistoa/srj.).

Kolmen kuukauden setti ois tämmönen:
Viikot 1-2: Block A
Viikot 3-4: Block B
Viikot 5-6: Block A
Viikot 7-8: Block B
Viikot 9-10: Block A
Viikot 11-12: Block B

_________________
"A week of heavy drinking makes me think clearer", Jim Wendler


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: La Kesä 15, 2013 5:04 am 
Poissa
Kisamallin jylhät piirteet

Liittynyt: To Kesä 10, 2010 4:10 pm
Viestit: 458
Paikkakunta: Helsinki
Mielestäni lajissa kun lajissa voimaharjoittelu on avainasemassa. Lukemien juttujen mukaan GS: ssä vaadittava voima on lähinnä voimanopeutta eli suoritusnopeudeltaan jotain maksimivoiman ja nopeusvoiman väliltä. Tämän kehittämiseen on monia eri tapoja.

Tuon blokkisysteemin taidan ottaa mukaan treeniin. En ole kaikkein kärsivällisimpiä treenaajia ja monipuolisuus ja vaihtelu on vain hyvästä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: La Kesä 15, 2013 6:16 am 
Poissa
Pitkä sykkeli kahdella pommilla

Liittynyt: Ke Loka 12, 2011 7:05 am
Viestit: 49
Paikkakunta: Pori
JukkaR kirjoitti:
Mielestäni lajissa kun lajissa voimaharjoittelu on avainasemassa. Lukemien juttujen mukaan GS: ssä vaadittava voima on lähinnä voimanopeutta eli suoritusnopeudeltaan jotain maksimivoiman ja nopeusvoiman väliltä. Tämän kehittämiseen on monia eri tapoja.

Tuon blokkisysteemin taidan ottaa mukaan treeniin. En ole kaikkein kärsivällisimpiä treenaajia ja monipuolisuus ja vaihtelu on vain hyvästä.

Niinpä. On nivelillekin kivempi kun tulee vähän erilaista ärsykettä. Tossa tulee pakostikin sitä vaihtelua mukaan, muuten ainakin itsellä menee helposti monotoniseksi, kun ei älyä vaihtaa ohjelmaa välillä. Blokeissa on jo seuraava vaihe valmiina odottamassa.

_________________
"A week of heavy drinking makes me think clearer", Jim Wendler


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: La Kesä 15, 2013 10:20 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
JukkaR kirjoitti:
Mielestäni lajissa kun lajissa voimaharjoittelu on avainasemassa. Lukemien juttujen mukaan GS: ssä vaadittava voima on lähinnä voimanopeutta eli suoritusnopeudeltaan jotain maksimivoiman ja nopeusvoiman väliltä. Tämän kehittämiseen on monia eri tapoja.

Tuon blokkisysteemin taidan ottaa mukaan treeniin. En ole kaikkein kärsivällisimpiä treenaajia ja monipuolisuus ja vaihtelu on vain hyvästä.


En oikein tiedä onko nopeusvoima kuitenkaan noin merkittävässä asemassa. Kahvakuulailussa toistot tehdään yhdellä tietyllä koolla ja kun nopeusvoima riittää muutamien toistojen tekemiseen niin sillä ei enää ole kovin suurta merkitystä. Mikä on riittävä nopeusvoimaa indikoiva asia? Olisiko 10 toistoa tai 1 minuutti kisatahdilla halutuilla painoilla yksi tapa määritää riittävä taso.

Kestävyyttä ja sen kehitystä voisi katsoa kahdella tavalla, on tehot ja on kapasiteetti. Tehot on iso moottori ja kapasiteetti on iso polttoainetankki. Kahvakuulailussa voisi kai sanoa että ensin haetaan suurempaa tehon tuottoa kun siirrytään isompaan kuulakokoon esim 24 -> 32. Kun riittävä tehon tuotto on saatu aikaiseksi niin sitten aletaan rakentaa kapasiteettia pitää yllä korkeampaa tehon tuottoa.

Siis periaatteessa. Tietysti GS:ssä toistoalueet on sen verran matalia ja yksittäisen toiston kuorma sen verran iso että nuo kai kehittyy aika pitkään yhtä aikaakin, koska voimakestävyys kehittää muitakin voimaominaisuuksia, ja toisin päin, eiköhän sama päde nopeusvoimaankin. Olisiko niin että kisasarjan aikaiset toistomäärät kun alkaa mennä yli 100 niin sitten ei enää kehitetä tehon tuottoa, koska yksittäinen toisto on jo hyvin keveä.

Juha: Onko 3000 metriä muka vauhtikestävyyttä? tietysti menee vähän lillukan varsiin takertumiseksi, koska kyllähän tuo 3000 metrin juoksu GS:ää ajatellen on aikalailla oikea suoritusaika, lähinnä tuo termi vauhtikestävyys tässä yhteydessä mietityttää kun vauhtikestävyyttä perinteisesti on ajateltu voitavan ylläpitää noin 30-60 minuutin ajan.

Toki kahvakuulailussa on vähän se ongelma että siinä työskentelee paljon pieniä lihasryhmiä jotka väsyy nopeasti. Eli miten tuo muuttaa harjoittelun ja kisasuorituksen periaatteita, jos vertaa vaikka juoksuun johon osallistuu lähinnä suuret lihasryhmät. En usko että kovatkaan GS-tekijät menee yhtä kovalla rasitusasteella sykkeiden ja hapenottokyvyn mukaan kuin esimerkiksi juoksijat kykenee menemään, poikkeuksena ehkä LC jossa rasitus jakaantuu koko keholle aika tasaisesti. Esim Denisov muistaakseni joskus tempasi 20 min 28kg kuulaa uupumukseen asti ja keskimääräiset sykkeet oli jotakin 160-170. tietysti sykkeet on yksilöllisiä, mutta kuulostaa nuorehkolle kestävyysurheilijalle aika matalille sykkeille jos suoritusaika on vain 20 minuuttia.

Tai jotakin.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: La Kesä 15, 2013 5:14 pm 
Poissa
Kahvakuulaholisti
Avatar

Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 1:34 pm
Viestit: 3348
Paikkakunta: Lappeenranta
Second kirjoitti:
Juha: Onko 3000 metriä muka vauhtikestävyyttä? tietysti menee vähän lillukan varsiin takertumiseksi, koska kyllähän tuo 3000 metrin juoksu GS:ää ajatellen on aikalailla oikea suoritusaika, lähinnä tuo termi vauhtikestävyys tässä yhteydessä mietityttää kun vauhtikestävyyttä perinteisesti on ajateltu voitavan ylläpitää noin 30-60 minuutin ajan.

Toki kahvakuulailussa on vähän se ongelma että siinä työskentelee paljon pieniä lihasryhmiä jotka väsyy nopeasti. Eli miten tuo muuttaa harjoittelun ja kisasuorituksen periaatteita, jos vertaa vaikka juoksuun johon osallistuu lähinnä suuret lihasryhmät. En usko että kovatkaan GS-tekijät menee yhtä kovalla rasitusasteella sykkeiden ja hapenottokyvyn mukaan kuin esimerkiksi juoksijat kykenee menemään, poikkeuksena ehkä LC jossa rasitus jakaantuu koko keholle aika tasaisesti. Esim Denisov muistaakseni joskus tempasi 20 min 28kg kuulaa uupumukseen asti ja keskimääräiset sykkeet oli jotakin 160-170. tietysti sykkeet on yksilöllisiä, mutta kuulostaa nuorehkolle kestävyysurheilijalle aika matalille sykkeille jos suoritusaika on vain 20 minuuttia.

Tai jotakin.


Mä en ole mikään juoksumestari. Olisiko sitten anaerobisella kestävyysalueessa? Eikö tuo 3000 m ole aika pitkä matka juostavaksi ainakin maksimaalisella hapenottoalueella?

Samaa mieltä ettei se GS kestävyys varmaankaan ole useimmiten kiinni keuhkojen ja sydämmen hapenottokyvystä vaan juuri noiden pienempien paikallisesta aerobisesta suorituksyvystä. Mä en ehkä siksi seuraisi ja kategorioisi GS:n rasitustasoja sykkeen mukaan samalla lailla kuin juoksun syketasot sanoisi.

Jossain oli joskus "GS maksimaalinen hapennottakykytesti" jossa mitattiin maksimaalista tempoa per minuutti noin 5- 7 minuutin suorituksella, jossa tempoa nostetiin joka minuutti tyyliin 1. minsa 10rpm, 2. minsa 12 rpm, 3. minsa 14 rpm ... kunnes ei tempoa ei enää pystynyt nostamaan ja pitämään. Tuollalailla saatiin selville jonkunlainen "GS maksimaalinen hapenottokyky".

_________________
Koska sivistys on pinnallista...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: La Kesä 15, 2013 6:23 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Maksimikestävyyttä kai käytetään aika yleisesti määrittämään 2-20 minuutin maksimaalista suoritusta, eli se on kaikki maksimaalisen hapenottokyvyn ja siitä jonkin verran keveämpää rasitusta. Onhan nuo määrittelykysymyksiä tietysti aina, kuka ne tulkitsee mitenkin.

Klassisin tulkintakysymys ainakin minun kokemuksen mukaan on anaerobinen kynnys, joidenkin mielestä sillä pitää kyetä juoksemaan/suorittamaan tunti, joidenkin mielestä 20-40 minuuttia on maksimi ja jotkut on sitä mieltä että se on tasan 2 minuuttia eli sama kuin maksimaalinen hapenottokyky. Samaa kai on vähän maksimaalisen hapenottokyvyn kohdalla, joidenkin mielestä 2 minuuttia on maksimi mitä voi tehdä töitä tuolla alueella joidenkin mielestä 3000 metrin aika on aika tarkasti hyvällä juoksijalla maksimaalisen hapenottokyvyn kohdalla.

Otappa noista nyt sitten selvää :roll:


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Su Kesä 16, 2013 1:37 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista
Avatar

Liittynyt: Ke Loka 08, 2008 1:16 pm
Viestit: 2501
Second kirjoitti:
Klassisin tulkintakysymys ainakin minun kokemuksen mukaan on anaerobinen kynnys, joidenkin mielestä sillä pitää kyetä juoksemaan/suorittamaan tunti, joidenkin mielestä 20-40 minuuttia on maksimi ja jotkut on sitä mieltä että se on tasan 2 minuuttia eli sama kuin maksimaalinen hapenottokyky. Samaa kai on vähän maksimaalisen hapenottokyvyn kohdalla, joidenkin mielestä 2 minuuttia on maksimi mitä voi tehdä töitä tuolla alueella joidenkin mielestä 3000 metrin aika on aika tarkasti hyvällä juoksijalla maksimaalisen hapenottokyvyn kohdalla.
:


Maksimaalinen hapenotto saavutetaan suorituksella, missä syntyy varsin rajusti myös anaerobista työtä eli käytännössä varsin lyhyellä repäisyllä. Joku parin minuutin sauvaloikka jyrkkään mäkeen voisi olla hiihtäjillä hyvä keino saavuttaa mahdollisimman suuri hapenotto.

Anaerobinen kynnys tarkoittaa tilannetta, missä veren maitohappopitoisuus vakiintuu tietyllä tasolle eikä jatkuvasti nouse.

_________________
Näin käy kun saku ottaa liikaa punttia:
https://youtu.be/qBt3kk1pNTk

Myrskylän mies jyrää:
https://youtu.be/1H_JzBVqkuI


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Elo 09, 2013 1:07 pm 
Poissa
Sekaisin kuulista

Liittynyt: To Heinä 21, 2011 5:01 pm
Viestit: 80
Todella mielenkiintoinen aihepiiri, jota on tullut pyöriteltyä paljon viime aikoina.

Tarinan mukaan Verkoshanky oli pitänyt NSCA:n seminaarissa luennoin joitakin vuosia sitten. Hän oli kattanut kaikki mahdolliset vaihtoehdot, blokkimetodi, lineaarinen, aaltomainen (undulating), kaikkien ominaisuuksien harjoittaminen samanaikaisesti jne. Viimeisen 5mi aikana hän oli kuitenkin todennut lyhyesti, että jos molempia, voima- ja kestävyysominaisuuksia, pitää kehittää, niin vuorotellen kahden viikon lohkoilla molempia saa parhaat puolet kummastakin maailmasta. Pavel on mm. esittänyt ohjelman, jossa tehdään kaksi viikkoa pääliikkeinä penkkiä ja maastavetoa, jota seuraa kahden viikon lohko etuheilautuksia (EDT-tyyliin) ja turkkilaisia ylösnousuja. Keskimääräinen adaptaation kesto onkin ilmeisesti juuri tuon kaksi viikkoa, että voi lähteä rakentamaan tehdyn työn päälle ilman, että ottaa liiaksi takapakkia.

Blokkimetodi on Neuvostokoneiston aikaansaannosta, mikä on hyvä huomioida sen käytössä. NL:n aikaisilla urheilijoilla ei ollut muuta tehtävää kuin urheilla, eli muut elämän stressitekijät puuttuivat suurimmalta osin. Tämä pätee totta kai paikkansa missä tahansa harjoittelumuodossa, mutta tämä seikka on silti hyvä pitää mielessä. Blokkimetodin tuomia hyötyjä kun ei ilmeisesti ole saatu niin hyvin käytännössä esiin verrattuna neukkujen aikaan.

Kaiken hauskan lisäksi tiedon alettua virtaamaan länteen päin esiripun laskemisen jälkeen osa asiasisällöstä meni sekaisin, muuttui käännöstyötä tehdessä ja ehkä mukana on tahallista ilkikurista harhaanjohtamistakin. Plyometrinen harjoittelu ja periodisaatio ovat ehkä eniten näistä ilmiöistä kärsineet aihepiirit.

Tuo suora blokkimetodi ei ole mielestäni paras tapa lähestyä harjoittelua, jos se tehdään niin, että yhteen ominaisuuteen keskitytään pitkiäkin aikoja ja muut jätetään huomioimatta. Jos kestävyysominaisuudet ovat petrausta vailla ja harjoittelulla panostetaan vain niihin vaikkapa 2kk ajan, niin maksimivoimalle voi huutaa hei hei. Tämä tarkoitta siis vaikka voima- ja teholajeissa mallia: hypertrofia, maksimivoima, nopeusvoima, kilpailu jne. Sekalajeissa tilanne aina monimutkaisempi, koska on enemmän tekijöitä huomioitavana ja kehitettävät ominaisuudet kilpailee toistensa kanssa.

Huippu-urheilijat ja yksilöt, jotka ovat lähellä omaa ylärajaansa/geneettistä potentiaalia hyötyvät suoranaisesta blokkimetodista varmaankin eniten. Jotta jo korkealla tasolla olevaa ominaisuutta saa kehitettyä, niin se vaati todella vahvan ärsykkeen. Sitä on taas hankala, ellei jopa mahdoton saada aikaan tekemällä ”vähän kaikkea” samaan aikaan.

Näkisin, että kultainen keskitie on jokseenkin kaikkien ominaisuuksien harjoittaminen samanaikaisesti, mutta heikoimmalla tai kehitettävällä ominaisuudella on selvä pääpaino. Vaikkapa jos kestävyysominaisuuksia tarvitsee harjoittaa, niin kerran viikossa olisi hyvä tehdä yksi maksimivoimaa ja yksi hypertrofiaa ylläpitävä treeni. Ei ne lihat muuten huvikseen mukana hengaile. Enemmänkin voi tehdä, mutta maltillisella volyymilla ja niin, että treeneissä ei ole mikään ”ei panttivankeja” –asenne. Ainakin NHL-kiekkoilijoita leivotaan tällä hetkellä tämän tyyppisellä harjoittelulla ja ihan ok näyttää toimivan. Toki, kyseessä on sekalaji, mikä eroaa suoranaisesta teho/voima- tai kestävyyslajista.

Poliquinin paljon toitottama undulating-tyyppinen jaksottaminen on myös mielenkiintoinen. Saman viikon aikana treenataan niin hypertrofiaa, voimaa kuin maksimivoimaakin. En ole itse koskaan kokeillut, mutta ihan mielenkiintoinen idea ja varmastikin jossakin määrin toimiva.

Tällaista ajatuksen virtaa tällä kertaa. Hyvä aihe ja hyvää keskustelua!

_________________
super-sets.com
rumbleroller.fi


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Pe Elo 09, 2013 7:47 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Mielenkiintoista tekstiä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: La Elo 10, 2013 4:08 pm 
Poissa
Kahvakuulaholisti
Avatar

Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 1:34 pm
Viestit: 3348
Paikkakunta: Lappeenranta
Jukka_ kirjoitti:
. Blokkimetodin tuomia hyötyjä kun ei ilmeisesti ole saatu niin hyvin käytännössä esiin verrattuna neukkujen aikaan.

Tuo suora blokkimetodi ei ole mielestäni paras tapa lähestyä harjoittelua, jos se tehdään niin, että yhteen ominaisuuteen keskitytään pitkiäkin aikoja ja muut jätetään huomioimatta. Jos kestävyysominaisuudet ovat petrausta vailla ja harjoittelulla panostetaan vain niihin vaikkapa 2kk ajan, niin maksimivoimalle voi huutaa hei hei. Tämä tarkoitta siis vaikka voima- ja teholajeissa mallia: hypertrofia, maksimivoima, nopeusvoima, kilpailu jne. Sekalajeissa tilanne aina monimutkaisempi, koska on enemmän tekijöitä huomioitavana ja kehitettävät ominaisuudet kilpailee toistensa kanssa.

Huippu-urheilijat ja yksilöt, jotka ovat lähellä omaa ylärajaansa/geneettistä potentiaalia hyötyvät suoranaisesta blokkimetodista varmaankin eniten. Jotta jo korkealla tasolla olevaa ominaisuutta saa kehitettyä, niin se vaati todella vahvan ärsykkeen. Sitä on taas hankala, ellei jopa mahdoton saada aikaan tekemällä ”vähän kaikkea” samaan aikaan.

Näkisin, että kultainen keskitie on jokseenkin kaikkien ominaisuuksien harjoittaminen samanaikaisesti, mutta heikoimmalla tai kehitettävällä ominaisuudella on selvä pääpaino. Vaikkapa jos kestävyysominaisuuksia tarvitsee harjoittaa, niin kerran viikossa olisi hyvä tehdä yksi maksimivoimaa ja yksi hypertrofiaa ylläpitävä treeni. Ei ne lihat muuten huvikseen mukana hengaile. Enemmänkin voi tehdä, mutta maltillisella volyymilla ja niin, että treeneissä ei ole mikään ”ei panttivankeja” –asenne. Ainakin NHL-kiekkoilijoita leivotaan tällä hetkellä tämän tyyppisellä harjoittelulla ja ihan ok näyttää toimivan. Toki, kyseessä on sekalaji, mikä eroaa suoranaisesta teho/voima- tai kestävyyslajista.


Ainakin Verkun ja hänen tyttärensä mukaan ainakin italialaiset urheilija, jota he ovat viikevuosina valmentaneet ovat saaneet blokkimenetelmällä parempia tuloksia kuin perinteisellä.

Muuten minusta taas kuulostaa oudolta tuo sinun blokkikäsityksi ( ei millään pahalla). Juuri blokkimenetelmässähän on tarkoitus harjoitella niin että eri blokkien jaksot auttavat seuraavan jakson kehittävää vaikutusta ja varsinaisen urheilulajin tulosparannus on optimaalista. Esim keskimatkan juoksussa juostiin kokoajan, mutta A- blokisssa juostiin aerobisesti ja tehtiin lajilihaksille voimaharhoittelua joka auttoi B-blokissa kestämään nopeusharjoittelun kestoa ja tehoa, joka vastaavasti muuttui C-blokissa kisanomaiseksi kisapituisiksi maksimisuorituksiksi. Toki A-blogissa maksimijuoksunopeus saataa rasittavan voimaharjoittelun takia jopa heiketä, mutta C-blogissa se on blokkien oikean pituuden ja järjestyksen mukaan huipussa ja vastaavasti maksimivoima saataa olla C-blogissa heikompi kuin A- ja ehkä B-blokissa, mutta onko sillä väliä jos lajikunto on huipuissa ja se laji ei ole voiman- tai painonnosto?
Ja ainakin minun lukemissani Verkun jutuissa voimaharjoitukset pidettiin mukana ylläpitävänä jos oli tarpeen pitkä harjoituskauden takia.


Varmasti blokkimenetelmä ei anna kaikkien ominaisuuksian olla huipussa samaan aikaan, mutta voiko ne koskaan olla ainakaan huipputason spesialisteilla? Niin kuin sanonta sanoo "kaikkien lajien taitaja ei ole yhdenkään mestari"

_________________
Koska sivistys on pinnallista...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Blokkimetodi
ViestiLähetetty: Ma Elo 12, 2013 4:12 am 
Poissa
Sekaisin kuulista

Liittynyt: To Heinä 21, 2011 5:01 pm
Viestit: 80
Ei nyt ollut tarkoitus todellakaan polkea maanrakoon tuota blokkimetodia. Varmasti on saatu erinomaisia tuloksia ja saadaan edelleen.

Ajattelin jatkuvasti koko blokkimetodia nähtävästi eri näkökulmasta, eli sekalajien näkökulmasta (nopeus-, voima- ja kestävyysominaisuuksilla kaikilla suuri merkitys). Otetaan nyt esimerkiksi useimmat kamppailu- ja joukkuelajit. En osaa sanoa onko blokkimetodi vai yhtäaikainen eri ominaisuuksien kehittäminen parempi. Resepti on tasan yhtä hyvä kuin sitä käyttävä kokki. Kuitenkin näissä tapauksissa perinteisen (ja ehkä vähän väärinymmärretyn) blokkimetodin käyttäminen johtaa mielestäni helposti näihin ongelmiin, jossa jokin ominaisuus jää unholaan pitkäksi aikaa. Esim. alkuun voidaan tehdä paljon työtä aerobisella alueella ja kenties suht matalaintensiteettistä voimatreeniä, mikä olisi myöhemmin tarkoitus jalostaa nopeusvoimaksi. Kuinka hyvin se nopeusvoima saadaan huippuunsa, jos sitä ei ole tehty moneen kuukauteen koko offseasonin aikana? Tällaista tapausta hain siis lähinnä takaa.

Ja mitä tulee esim. Verkoshankyn juttuihin keskipitkänmatkan juoksussa, niin kyllähän se varsin vakuuttavaa asiaa on. Esimerkiksi tämä Block training in endurance running on varsin mielenkiintoista luettavaa. [url]http://www.verkhoshansky.com/BlockTrainingSysteminendurancerunning/tabid/111/Default.aspx/url]

Ehkä nyt summattuna siis, että blokkimetodi on ainakin helpommin sovellettavissa lajeihin, joissa on yksi selvästi yksi merkitsevä ominaisuus? Voima- ja teholajit vs. kestävyyslajit. Tai ainakin itselle tämä on helpompi mieltää nykyisellä käsitystasolla.

_________________
super-sets.com
rumbleroller.fi


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 16 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com