Kahvakuulaurheilu.net

Keskustelufoorumi
Tänään on To Maalis 28, 2024 8:33 pm

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: Ti Maalis 29, 2016 6:01 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Kuta kuinkin samassa käsityksessä olen. Toki juoksijat ovat monessa suhteessa kestävyysurheilun outolintuja, jotka treenaa suht vähän ja harjoittelumäärät ja tehot poikkeaa aika paljon esim pyöräilijöistä, hiihtäjistä ja uimareista ja jossakin määrin myös suotajista. Jonkin verran olen statistiikkaa nähnyt ja juoksijoilla keskimäärin harjoitusmäärät KV-tasolla jää 600-700 tuntiin ja polarisaatio* ei niin selvää. Muissa lajeissa harjoitusmäärät on yleensä sen 900+ tuntia vuodessa ja tehot selvästi polarisoituneempia, eli matalat tehot tehdään matalilla tehoilla ja kovat kovina. Toki tuo linkittämäsi teksti antaa taas vähän näkymää juoksun sisällä vallitsevaan vaihteluun, eli sielläkään ei ihan yksioikoista tämä homma ei ole... enkä tiedä ovatko itseni näkemät tilastot juoksuvalmennuksen erilaisuudesta täysin totuudenmukaisia. Muistaakseni pohjautui parin maajoukkueen harjoitteluun, eli kovin kattava se ei välttämättä ole kuitenkaan.

Mielenkiintoisena tietona itselleni hiihtotutkimuksen saralta on olleet systemaattiset seurantajaksot kansallisen tason norjalaisilla hiihtäjillä, tarkastelujakso oli noin 6kk-12kk ja sinä aikana urheilijoilla oli matalan tehon ja korkean polarisaation* harjoitteluohjelma. Sitten porukan sisäistä kehitystä verrattiin ja havaitiin että joihinkin matalan tehon mutta korkean polarisaation, harjoittelu puri selvästi paremmin kuin toisiin osuus taisi olla 50-50. Sitten nämä yksilöt joilla harjoitusvaste ei ollut niin voimakas otettiin saman mittaiselle harjoitusjaksolle jossa tehoja selvästi nostettiin mutta polarisaatiota vähennettiin (eli harjoittelu muistaakseni keskittyi AeK:in molemmille puoliskoille PK2-VK1) ja tarkastelujakson lopuksi näiden hiihtäjien tulokset nousi yhtä hyvin kun vertasi niihin joihin puri hyvin alkuperäinen matala teho mutta korkea polarisaatio. Eli noiden mukaan on olemassa kaksi ryhmää joihin puree erityyppinen harjoittelu. Toki yksilöiden harjoittelutaustaa ei tuossa purettu, eli on todennäköistä että tuoltakin löytyisi vastauksia siihen miksi joku reagoi mitenkin.

Pari huomautusta tuossa kuitenkin on. Määrää molemmat tahkosi kutakuinkin saman verran, matalan tehon porukka teki jonkin pari tuntia viikossa enemmän töitä (muistaakseni 12-13 tuntia). Mutta korkeampien tehojen ryhmän harjoittelu on ollut selvästi raskaampaa. Henk. koht ehkä tykkäisin kuitenkin olla siinä ryhmässä johon se alkuperäinen harjoitusohjelma puri paremmin :)

Tähän pitää vielä heittää se että mm hiihdossa jopa sprittimatkoilla KV-tasolla kisaavat tuntuvat harjoittelevan sen 900 tuntia vuodessa, samoin soudussa vaikka kisasuoritus on muutamia minuutteja, peruskestävyys kehittyy määrällä ja se on kuitenkin kestävyyden perusta... Eli ei nyt vedetä mitään 'mutku kisasuoritus kestää vaan sen 10 minuuttia'. Juoksussa, ainakin Suomessa, toki tunnutaan pitävän 3000 metriä hyvinkin erillaisena valmennettavana kuin vaikka 10 000 metriä, mutta jossakin määrin suhtaudun varauksella suomalaisen juoksuvalmennuksen filosofiaan, jotenkin stereotyyppiselle tuntuu monet lausunnot. Eli juuri niin että yksi tapa harjoitella soveltuu kaikille. Toki itsehän tiedän paremmin...

Ja vittumaisintahan tässä on GS:n kannalta se että ainakaan itse en osaa sanoa kumpi tehoaa paremmin. Jos ajatellaan että mieshenkilö aloittaa 16 kiloisita ja siirtyy 20->24->18->32 ja vielä vaihtelee biathlonia ja LC:tä niin melkoinen soppa on valmentajan tai urheilijan itsensä selvittää miten treenien vaihtaminen tehoaa...

*Korkealla polarisaatiolla tarkoitan sitä että peruskestävyysharjoittelu on tehty noin PK1 tasolla mutta tehoharjoitteissa on sitten VK2 tai MK alueen harjoittelua. Eli harjoitustehojen vaihtelu on aika suurta.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Maalis 29, 2016 6:54 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista
Avatar

Liittynyt: Ke Loka 08, 2008 1:16 pm
Viestit: 2501
Sen verran kommentoin, että ainakin suomalaisen kestävyysjuoksun kulta-aikoina kolmen tonnin ja kympin harjoittelu ei juurikaan poikennut ja samat miehet niissä olivat kovia. Jopa Pekka Vasala, joka voitti olympiakultaa 1500 metrillä ja oli erittäin kova myös 800 metrillä, juoksi kovia määriä.

Ihan tämän päivän systeemejä en ole pahemmin seurannut, mutta kolmonen on vielä aivan selkeä kestävyysmatka. 800 ja 1500m ovat olleet yleensä tyypillisempi yhdistelmä kuin 1500 ja 5000m, tosin kisa ohjelmallakin on merkitystä tai sitten kisaohjelma on tehty usein jälkimmäiselle yhdistelmällä vaikeammaksi, koska se on harvinaisempi, tiedä sitten....

_________________
Näin käy kun saku ottaa liikaa punttia:
https://youtu.be/qBt3kk1pNTk

Myrskylän mies jyrää:
https://youtu.be/1H_JzBVqkuI


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Maalis 29, 2016 8:21 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Juu pitää tunnustaa että vetelen vähän mutkia suoraksi kun väitän että 3000 olisi jotenkin erilainen kuin 10 000 nykyisen juoksuvalmennuksen näkemusten mukaan. Joidenkin yksittäisten semi-kovien juoksijoiden mielestä näin on ja yleensä ovat vielä maratoonareita, mutta tosiaan ei minulla mitään kovin kattavaa ymmärrystä aiheesta ole.

Sehän näissä treenihommien analisoinneissa yleensä on se ongelma että vedetään hirveitä johtopäätöksiä kisaan valmentavalta jaksolta, kun kuitenkin pohja sille on luotu edellisten vuosien aikana. Eli joku mailerin kisaan valmentava jakso jo "jossakin määrin" poikkeaa maratoonarin harjoittelusta, vaikkei pidemmällä ajanjaksolla niitä eroja kuitenkaan nyt niin hirveästi välttämättä ole kuitenkaan.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 18 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com