Kahvakuulaurheilu.net

Keskustelufoorumi
Tänään on To Maalis 28, 2024 10:51 am

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 16 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: Ma Joulu 25, 2017 7:42 pm 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
Mitä kokeneet karpaasit mieltä peruskuntokauden treenistä:
3xvko jaksotuksella
Kahvakuulatreeni haponsietokyvyn ja voimakestävyyden parantamiseen, repeatablea, intervallia ym. 10-20min per treeni. Samassa treenissä Lihaskuntoa pk-alueella 2-jakoisella (jalat/selkä ja ylävartalo/selkä), 20-50 toiston sarjoja. Päälle juoksua pk-alueella sen verran, että tulee noin tunnin treeni.

Entäpä miten olette ruukanneet jakaa vuoden treenijaksoihin (kestävyys, voima, hapenottokyky jne.) ja miten hinkkaatte kisakunnon kohdilleen?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Joulu 25, 2017 9:57 pm 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
Ja oikeastaan lisäys tähän: kannattaako pk-kaudella tehdä hapottavampaa treeniä kuulilla lainkaan, vai matalalla sykkeellä ja hitaammalla temmolla pitkää sarjaa?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Joulu 26, 2017 8:55 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Tietysti näissä olisi aina kiva tietää kuulakoko, joten oletan että jostakin 16kg kuulista puhutaan.

Jos treenimäärät on 3 tuntia viikko ja kuulien osuus 10-20min per treeni niin varmaan aika pitkälle sama miten tekee. Ehkä rasittavimman kautta. Noilla määrillä ei kehity jos ei ole tehoja, eikä nuo tehomäärät vielä (pitäis) kuluttaa niin pahasti että lopputreeni menee mönkään. Toki tämä on aina yksilöllistä, tekisin kuitenkin niin tehokkaasti kuin on mahdollista lopun treenin siitä pahemmin kärsimättä.

Erityisesti nuo 20-50 toiston lihaskuntosarjat tuntuu aika hukkaan heitetylle ajalle. Ei kehitä mainittavasti mitään, ei kehitä voimaa ollenkaan, eikä kestävyyttäkään mainittavasti. PK-kaudella satsaisin enemmänkin perusvoimaan jota voi tehdä lyhyillä palautuksilla ja vähillä sarjamäärillä ja ne silti hyödyttää voimanhankintaa esim joku 3x8toiston kyykky. Kun kuulatreenin lämmöt on alla onnistuu helposti alle 10 minuutin (toki 1-2 sarjaa alle pelkällä tangolla tai puolikkaalla kuormalla tai jotakin että tuntee onko liikkuvuus kunnossa ja valmistaa kehoa tulevaan koitokseen) ja yläkropalle punnerrus ja veto vuorotellen kun eivät kuormita palautumista kuten alakropan treenit. Lepotautot pitämällä lyhyinä (esim 1-2min) saadaan sykkeetkin pidettyä ylhäällä, vaikkei sillä mainittavaa merkitystä kestävyskunnon parantumiselle olekaan (sama ongelma kuin noissa pitkissä lihaskuntopiireissä).

Ja säästynyt aika lisättäisiin juoksuun, joka kehittää kestävyyttä jo ihan oikeasti. Etenkin meidän lajin kannalta erityisesti jalkojen kestävyyskunto on iso asia ja paras lääke siihen on juoksu. Toki toinen mahdollisuus on lisätä tuota aikaa kuulatreeneihin, mutta enkä kuitenkin ennemmin juoksuun. Itse treenasin PK:tä suurelta osin kuulilla, mutta en ole varma onko tämä paras strategia etenkin kun tuntimäärät on rajattu alle 7 tunnin per viikko,

Kisakaudella sitten voimatreeneissäkin lisätään hapon määriä, joku 20 toistoa voisi olla aikalailla OK lajin vaatimuksia silmällä pitäen kun koitetaan paikkalla omia lihaskohtaisia heikkouskia.

Kisakunnon hinkkaaminen kohdalleen on jo niin yksilöllistä että vaikea mennä sanomaan, treenien sisällöt vaikutta paljon. Jotkut aloittaa aivan olemattomilla treeneillä ja lisää pikkuhiljaa pitkin kautta jolloin aikaa saa varata reilusti. Tuski yli 3 kuukautta kannattaa tuhlata tähän. Todennäköisesti kunto piikkautuu jo 2 kuukauden kohdalla.

Kestävyyttä ja voimaa turha jakaa erilleen. Voimaa hankitaan samalla muun treenin ohella ja kun ympärivuoden (poislukien kisakausi) nostaa tasaisesti samoja rautoja pikku hiljaa niitä hivuttaen ylöspäin niin voimatasot pysyy halutulla tasolla hyvin pienellä satsaamisella. Ei tule sitä että parissa kuukaudessa pitää koittaa nostaa pohjille romahtaneet voimatasot aavistuksen entistä korkeammaksi ja samalla sitten rikotaan paikat kun se pitää tehdä helvetinmoisella kiireellä. Yks-kaks nostetaan aivan älyttömiksi volyymit verrattuna entisiin ja lyödään kerta kertalta rautaa lisää ja kun tulee rajat vastaan niin aletaan nostamaan tekniikan kustannuksella ja jotakin pettää. Välillä tulee mieleen että runsas loukkaantumisten määrä voi johtua nimenomaan tästä, eli voimatreenien kuormia ei pidetä tasaisena läpi kauden vaan niiissä on valtavaa vaihtelua, eli on ajanjaksoja jolloin niitä ei tehdä ja on ajanjaksoja jolloin niitä tehdään aivan helvetisti.

Eli puhdas PK-ja-kisakausi jako on minun mielestä paras. PK-kauden sisällä voi sitten vähän painottaa voiman tai kestävyyden hankitaa eri viikoille, mutta tosiaan mitään radikaalia eroa viikkojen sisällä en pitäisi. Lähinnä se että kuinka finaaliin voima-sarjat tehdään ja miten säästyy voimatreenistä energiaa juoksuun.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Joulu 26, 2017 11:43 am 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
miksi kuulakoko olisi oleellinen muuttuja?

Pähkinänkuoressa olet siis sitä mieltä, että peruskuntokaudella tulisi treenata perusvoimaa tarvittaviin lihaksiin ja lisäksi parantaa hapenottokykyä ja jalkojen verenkiertojärjestelmää esim. juoksemalla. Sitten piikataan kunto kestovoimatreenillä 2-3 kuukaudessa kohdilleen.

Miten olet ajatellut lihasten lajispesifin aerobisen pohjan treenaamisen, eikö sitä treenata nimenomaan nuilla pitkillä sarjoilla ja toisaalta en oikein ymmärrä miten juoksu kehittää paremmin lihaskestävyyttä kropassa vs. pitkät sarjat mavea ja kyykkyä pk-alueella. Voisitko perustella?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Joulu 26, 2017 3:22 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Siksi että 32kg on aivan toiselta planeetalta kuin 16 tai edes 24 tai edes 28kg, vielä 30kg on sairaanloisen keveä 32kiloiseen verrattuna. etenkin jollakin 16kg kuulilla pärjää kunhan jotakin harrastaa, vielä 24kg antaa paljon anteeksi mutta toki pohjia vaatii sekin, 32kg vaatii aivan toisenlaista asennoitumista. Siis näin miehisestä näkökulmasta. Naisilla otetaan kaiketi 4-8kg kuulapainosta pois ja päädytään samoihin johtopäätöksiin.

"Pähkinänkuoressa olet siis sitä mieltä, että peruskuntokaudella tulisi treenata perusvoimaa tarvittaviin lihaksiin ja lisäksi parantaa hapenottokykyä ja jalkojen verenkiertojärjestelmää esim. juoksemalla. Sitten piikataan kunto kestovoimatreenillä 2-3 kuukaudessa kohdilleen. "

Jos oikein fysiologisiksi heittäydytään niin PK-kaudella kehitetään lihasten hiussuonistusta ja mitokondrioiden määrää samalla kun pyritään lisäämään lihasten tehontuottopotenttiaalia voimatreenien kautta, mutta kokemukseni mukaan tuollainen perusvoimatreeni vaikuttaa meidän lajissa myöskin lihasten kestovoimaominaisuuksia parantavasti, mutta se ei vielä niitä piikkaa kuten kestovoimatreeni tekee. Hapenottokyvystä en mielelläni puhu PK-kauden aikana koska silloin yleensä tarkoitetaan ennen kisaa suoritettavista piikausharjoituksista. Ennemminkin hilataan aerobista kynnystä ylös päin PK-kaudella että kisaan valmentavalla kaudella voidaan siltä pohjalta piikata hapenottokyky ja kestovoimaominaisuudet. (toki tämäkään ei aivan näin musta-valkosta ole, hyvähän sitä hapenottokykyäkin on ajoittain hyvä avata että peruskestävyysominaisuudet kehittää paremmin)

Juoksu siksi että se kehittää jalkojen kestävyysominaisuuksia sekä aerobista kestävyyttä ylipäätään kaikista liikuntamuodoista parhaiten. Kahvakuulaurheilu on kestävyyslaji siinä missä juoksu ja hiihtokin, etenkin kun LC:stä puhutaan. Levytangolla toteutetut kestävyystreenit on aika pitkälle menneiden talvien lumia. Soudussa niitä on tehty, mutta soutuergot ovat poistaneet tuon tarpeen koska ne mahdollistavat lajispesifimmän harjoittelutavan kuin mihin levytankotreenit pääsevät. Levytangolla sen sijaan on alettu tekemään perusvoimaa.

Lihaskestävyyden heikkous kertoo aerobisen kunnon sekä lihasten mitokondrioiden ja hiussuonituksen heikkoudesta. Tähän ansaan on aika moni kuulailija kaatunut (tosin nyt on alettu viisastumaan), on jauhettu hapottavaa lihaskuntoa kun väsyy ote ja jalat ja käsivarret, mutta mitään ei tapahdu. Miksi? Koska aerobinen kuntopohja on liian huono. Lihaksuntotreeni ehkä ensialkuun puree hyvin koska se piikaa lihasten kestävyysomianisuuksia, mutta sitten ei enää tapahdukaan mitään kun heikko aerobinen kuntopohja ei mahdollista parempaa kehitystä. Kokoajan tätä hommaa pitää miettiä sen mukaan että rakennetaan pohjaa ja piikataan sitten sen päälle. Ja yleisin virhe meidän lajissa on jatkuva piikkaaminen.

Saathan toki kokeilla muillakin tavoilla. Kuten kirjoitin että itse olen tehnyt pitkiä kuularalleja, normaalisti noin tunnin yhtä soittoa, mutta olen vähän sitä mieltä että noita harjoituksia olisi pitänyt korvata juoksulla. Paljon helpommalla ja nopeammalla kehityksellä olisin päässyt (ja vähemmillä vammoilla myös). Kyllä noillakin kehittyy mutta juoksu on se juttu joka etenkin PK-kaudella tulisi olla merkittävässä roolissa. Jossakin mavessa ja kyykyssä on vielä se ongelma että sykkeet ehkä on PK-tasolla mutta lihas työskentelee ankarilla hapoilla MK-tasolla. Kuten sanoin niin pitäisi koittaa nostaa niitä pohjaominaisuuksia, ja piikata lihas vasta kisakaudella.

Fysiologiaa jaksa ryhtyä purkamaan (ja sitä tuskin täysin vielä tiedetäänkään) mutta tämä on yksi kestävyysharjoittelun kulmakiviä joiden varaan menestyvä kestävyysharjoittelu on rakentunut. Tästä syystä juoksunkin pitäisi olla nimenomaan PK- tai VK-alueella tapahtuvaa, eikä mitään HIIT-sprittejä. Toki hyvä niitäkin on välillä tehdä.

Voimasta sitten sen verran että nähtävästi meidän lajissa ei kauheasti tarvitse. On jopa niin että se pikemminkin tippuu kuin kohoaa, Suomalaisten kovimmat nimet Pääkkönen ja Tuhkanen kumpikin ovat pikemminkin heikentyneet isoissa voimaliikkeissä sitä mukaa kun ovat kehittyneet kuulailussa, Toisaalta ainakin Minna Silvennoinen on myös ehdoton huippu ja on lisäksi saamarin vahva vetäjä ja meikäläinen on miesten mestaruussarjan nostajana aika vahva vetäjä (minua ja Minnaa yhdistää se että olemme "kärpässarjalaisia" kumpikin)... Kokonaan oma kysymyksensä on sitten se että onko voimatasojen tippuminen toivottavaa ja tervettä, ja palveleeko minun tai Minnan kova vetotulos lajia yhtään. Mutta koska sinulla oli voima siellä mainittuna niin arvelin kertoa oman näkemykseni.

Ja jos joku niin voimaharjoittelu on minun mielestä äärimmäisen yksilöllistä. Jos kyseessä on 100kg kaveri niin edes mestaruussarjaan ei välttämättä tarvita voimatreeniä koska lihasmassaa on sen verran paljon ja sen sijaan kestävyys ehkä on kuitenkin pääsijalla. Toisaalta meikäläisen kaltainen 73kg kääpiö ehkä jo joutuu panostamaan tehontuottopotenttiaaliin enemmän koska työstetään suorille käsille noin 85% omasta kehonpainosta. Jos tavoitteet on joku 50 LC:tä 16kg kuulilla niin voimatreenille tuskin on tarvetta ollenkaan...

Ja toisaalta jokainen tehkööt makkaran mieleisekseen. Itse tein pitkiä kuulajumppia koska se oli minun eksistentiaalinen tapa olla ja elää, vaikka olisi lyöty kuinka rätinkiä eteen että juoksu on parempi niin tuskin olisin kuunnellut. Nyt kun eksistentiaalinen elämisen tuska löytyy muista osoitteista niin tätä hommaa voi miettiä enemmän järjelläkin (mikä tietenkään ei tarkoita ettäkö järki olisi jotenkin hyvä asia, ei suinkaan. Perseestä se on).


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Joulu 26, 2017 4:18 pm 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
Eli vastaus alkuperäiseen kysymykseeni voisi olla:
Treenaa pk-kaudella sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Pääsääntöisesti lihaksia ei tule vetää hapoille, koska tehdään pohjaa (tämä ollut itsellänikin ajatus). Lihasten suhteen kannattaa treenata lenkkeilyn ohella voimaa/hypetrofiaa, koska se luo hyvän pohjan kestovoiman kehittämiselle.

Eli käytännössä kannattaisiko seuraava:
Pk1 perusvoima/hypertrofia ja peruskunto
Pk2 perusvoima/hypertrofia ja peruskunto lisäksi hapenottokykyä parantavia treenejä tueksi
Kilpailuun valmistava: peruskunto ja kestovoima/hapenottokyky, voimatasot ylläpidetään
Kilpailu

Luuletko, että ilman kestävyyssarjoja yläkropalle yläselän ja käsivarsien perustaso on sellainen, jonka päälle voi tehdä kestovoimaa vai kannattaisiko pk-kausina tehdä myös kestävyystreeniä yläkropan lihaksistoon?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Joulu 26, 2017 6:38 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Mahdoton sanoa. käsien väsyminen voi johtua jalkojen väsymisestä, tai aerobisen kunnon heikkoudesta... Tai sitten se johtuu käsien heikkoudesta. Ei noita pysty selvittämään muuten kuin tekemällä ja kokeilemalla.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ke Joulu 27, 2017 5:17 pm 
Poissa
Metukka ja suolakurkku -uskovainen

Liittynyt: To Elo 08, 2013 4:26 am
Viestit: 392
Saattohoito kirjoitti:
Luuletko, että ilman kestävyyssarjoja yläkropalle yläselän ja käsivarsien perustaso on sellainen, jonka päälle voi tehdä kestovoimaa vai kannattaisiko pk-kausina tehdä myös kestävyystreeniä yläkropan lihaksistoon?


Itse uskon, että kannattaa tehdä kestovoimaa yläkropalle, ja ainakin välillä alakropallekin. Eri painoilla ja eripituisilla sarjoilla tehtyä voimaharjoittelua vertaillessa on todettu, että kevyellä kuormalla ja pitkiä sarjoja tekemällä kestävyys paranee enemmän, suurilla kuormilla ja pienillä toistomäärillä maksimivoima paranee eniten, kestävyys huonoiten. Tarkat mekanismit jotka muutosten taustalla ovat, eivät ole täysin selvillä. Hiussuonitus, ionipumppujen toiminta, hitaiden lihassolujen kasvu, happopuskurien toiminta mm ainakin vaikuttavat. Olettaisin, että eri tekijät reagoivat vähän eri tavoin PK treeniin ja hapottaviin pitkiin vastusharjoituksiin.

Denis Vasilev (maailman kovin LC nostaja alle 85 kiloisissa) oli sitä mieltä, että 30 toistoa on kahvakuulaurheilun oheisharjoitteissa "magical number". Sen perusteella mitä luin ja kuulin hänen treeneistään, hän ei tee oikein mitään maksimivoimatreenin kaltaistakaan, paitsi ehkä painavilla kuulilla vähän. Levytangossa pitää pieniä painoja kyykyissä ja mavessa.

Mielenkiintoinen seikka hänen treeneissä on myös, että perinteistä PK treeniä ei vaikuttanut olevan oikein yhtään. Voi tosin olla, että hänellä pitkät lämmittelyt osittain ajavat tuota. Lajitreenin määrästä hänellä oli ajatus, että työminuutteja pitäisi olla about 10 min. Kerroin yhden esimerkin omasta treenistä missä olin tehnyt 20 x 1min/1min, hän totesi vaan että "too long".

Vaikka miehen tulokset ovatkin huimia, en silti itse kyllä alkaisi ihan suoraaan hänen metodejaan matkimaan. Vähän selkeämpi jako kestävyys- ja voimatreeniin tuntuisi järkevämmältä.

Ja ehdottomasti uskon nykyään samaan kuin Second, että on parempi tehdä maltilla niitä todella kovia lajitreenejä. Ennen kisaa niitä enemmän, muuten korkeintaan silloin tällöin. Peruskuntotreeniä en tekisi kuulilla, koska se on tylsää, ja laji sen verran niveliä rasittava, että parempi pitää treenimäärät kuitenkin maltillisina vaikka määrällä sitä kestävyyttä rakennetaankin. Määrätreenit mieluiten kevyillä kuulilla, syystä että ei rasita liiaksi hermostoa eikä niveliä, ja toimii uskoakseni paremmin kestävyyden kehittymisessä. Toki ärsykkeen vaihtelun vuoksia ainakin ajoittain painavillakin.

Samaa mieltä olen myös voimatreenin tarpeellisuudesta kuin Second, yksilöllistä ja riippuvaista mikä on tavoiteltu kuulapaino. Jos halajaa nostaa kuulia jotka on omien voimien ylärajoilla, paras olisi tehdä voimatreeniä. Jos taas vielä 8 kg painavammatkin kuulat nousee varmalla otteella, tod näk voimatreeniin ei kannata erityisemmin panostaa.

Joskus tein PK treeniä yläkropalle voimakeilalla. Jotenkin jäi fiilis, että se oli vähän turhaa. Tällä hetkellä ihan mututuntumaan vedoten olen sitä mieltä, että parempi on keskittyä PK treenin tekoon juoksemalla/uimalla/pyöräilemällä, ja tehdä yläkropalle ainakin jonkinverran kestovoimatreeniä 20-100 toiston sarjoilla. Ja tosiaan jaloillekin ainakin silloin tällöin, ihan jo sen takia, että ärsykkeen vaihtelu on yksi oleellinen tekijä kun haluaa kehittyä. Jatkuvassti samaa juttua ei kannata hinkata vuodesta toiseen.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 10:08 am 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
Denis Vasiljevin prujussa eli lehtiössä eli kirjantapaisessa hänen kertomuksensa normaalista kahvakuulaharjoitussessiosta menee kutakuinkin seuraavasti:
1) alkuveryttely ~20min. Kevyttä jumppaa, venyttelyä, pienillä kuulilla treenailua, kehonpainoliikkeitä jne.
2) Kuulaharjoittelu (LC): intervallia, repeatablea, flattia, kisasimulointia tms. Kirjasessa on taulukot tavoitteen mukaan miten pitkiä sarjoja tehdään, millä tahdilla ja millä palautuksella. Noin 5-20min tehollista treeniä per treenikerta, pl. tauot. -4...+2kg vs. kisapaino.
3) Muuta harjoittelua riippuen kehitettävistä asioita, yleensä nimenomaan noita 20-50 toiston kyykky-, hyppykyykky- ja mavesettejä, painot luokkaa 30-50kg.
4) Lenkki pk- ja/tai vauhtikestävyysalueella 2-5km. Voi olla myös soutua, koripalloa, uintia tms.
5) loppuveryttely

Treeni kestää 1,5-2h ja treeni 3xvko. Lepopäivinä ei treenaa mitään.

Ja olikohan niin, että kerran vuodessa 2kk setti, jossa vedetään pelkkää voimaa ja lenkkiä eikä kosketa kuuliin ollenkaan. Ennen kisoja sitten tuon LC:n lisäksi myös jerkkitreeniä muutama viikko, eli ensin LC:ä setit ja sitte jerkkiä setit päälle.

Mutta jos tuota em. noin filosofisessa mielessä pohtii, niin tuo kuulaharjoitteluhan on minun mielestä nimenomaan kestovoiman lisäystä. Eli itselleni herää kysymys, että tehdäänkö jotain muuta sitten tuon voimakauden jälkeen ennen kuin aletaan vetämään tuohon tyyliin kestovoimaa, eli juurikin esim. kestävyyttä lihaksiin vai onko pohjat vedetty jo aikaisemmin siihen kuntoon, että ei enää tarvitse tehdä vai saadaanko tuolla tyylillä kestävyyttä ja verenkiertoa treenattua riittävästi. Äkkiseltään voisi kuvitella, että tuossa LC-harjoittelussa tulee paljon happoa lihaksiin, mikä ei välttämättä juurikaan edistä mitään pitkällä aikavälillä.

Lisäksi opuksessa mainitaan, että pitäisi vaiheittain kasvattaa kuulapainoa 2kg välein ylöspäin siten, että kun tietyllä kuulakoolla päästään esim. 100toistoa/10min tuloksiin, niin sitten kasvatetaan 2kg. Ja tosiaan, nuiden LC-sessioiden pituutta kasvattetaan vaiheittain sitä mukaan kun kunto paranee ja sen jälkeen tahtia lisää.

Mitä oon Vasilievin tekemiä treeniohjelmia muille nostajille netistä katellut, niin melko lailla tuohon tyyliin ne on rakennettu, mitä nyt voi juoksua välipäivinäkin olla lisäksi (jotain 30min pk-lenkkejä).


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 1:01 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Ja toisaalta taas Denisov tekee ainakin kyykkyä kohtuu kovilla kuormilla kerran viikkoon, vaikka kaveri on 100+ kiloinen mörkö. Hänen lajivoimatreenit on sitten 20toistoa ja/tai 1min kestoisia pitoja tai pumppailuja.

Oma huomioni on että 10 toiston sarjat raskailla kuormilla kyykyssä siirtyy melkein suoraa noihin Denisovin lajivoimaliikkeisiin, eli joku 20x70kg kyykkyhypyt ja heti perään tehdyt "pomppupumppailut" samalla kuormalla 1 minuutin ajan ei kuormita oikeastaan ollenkaan reisiä, aiemmin ne sai aika hyvin hapolle tuolla menetelmällä. Siksi en niin intoa maksimvoiman perään meidän lajissa, mutta juuri perusvoima on lihasmassaa kasvattavaa, mutta myöskin kestävyysominaisuuksia jossakin määrin parantavaa, etenkin kun toistoalue on lähempänä 12:sta kuin 5:sta. Tämä on semmoinen kokemus joka itseälläni ikäänkuin vahvisti bodaustyyppisen harjoittelun tehoa GS:n tukena. Toki tämä ei tarkoita sitä että bodaustyyppinen voimaharjoittelu olisi paras harjoittelumuoto GS:n tukena.

Ja toisaalta yläkropan kohdalla homma ei mene noin yksioikoisesti ainakaan minulla. Pystypunnerrus ja työntö ovat melkein vihollisia keskenään ja esim dipit eivät vaikutaneet työntöön oikeastaan ollenkaan niin negatiivisesti kuin positiivisestikaan. Penkkiä en ole kokeillutkaan sillin kun aktiivisemmin treenasin kuulien kanssa. Denisov ei tee käsille mitään muuta kuin lajinomaisia pitoja yläasennossa, jossa kuulaa ehkä vähän pumppaillaan ylös alas.


Viimeksi muokannut Second päivämäärä To Joulu 28, 2017 1:36 pm, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 1:35 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Ja sitten vähän ikävämpää asiaa:

Ja toisaalta taas se ikävä asia että venäläiset lajihuiput tuskin ovat puhtaita urheilijoita, Denisov on jäänty kiinni A-näytteestä ja antoi Sotshin keskuksessa puhtaan tai "puhtaan" näytteen (kertoi tämän haastattelussa samalla kun Klokov virnuili vieressä). Vasilev on kiistaton huippu omalla sektorillaan, mikä tietysti nostattaa kulmakarvoja... Missä määrin anaboliset poistavat tarpeen lihasta kehittävälle voimaharjoittelulle koska lihas kasvaa ja kehittyy ilmankin? Ja samaa ongelmaa aerobisen kunnon kanssa? Aiemminhan venäläiset (Anashenko tai Rudnev?) suorastaan kehoittivat suomalaisille antamissaan koulutuksissa käyttämään silloin vielä sallittua hapenottoa parantavaa ainetta: Pyykkönen tästä muistaakseni mainisti. Alkoi M:llä, josta moni itänaapurin hiihtäjä kärysikin alkuvuonna kun WADA julisti sen kielletyksi.

Eli tietysssä mielessä voisi sanoa että heillä tarve pohjaominaisuuksien harjoittamiselle on vähäisempää kuin normaalisti. Koska olen aina ihmetellyt sitä että miksi venäläiset kuulailijat treenaa pohjia niin vähän suhteessa mihinkään muuhun lajiin jota tiedän. Ikävä kyllä en voi välttyä näiltä ajatuksilta, vaikka se kyyniselle vittuilulle kuulostaakin.

Esim leuanvedossa kisataan kestovoima- lihaskestävyys-alueella mutta valtaosa leuanvetäjien harjoittelusta on perus- ja maksimivoiman harjoittelua, vasta kisakaudella aletaan treenaamaan kestovoimatyyppisesti. Koska se jatkuva piikailu ei toimi pitkällä tähtäimellä vaan alle tarvitaan kunnon perusta, eli ns löysää jota voidaan piikkaammalla "kiristää", leuanvedon tapauksessa perusvoimaa.

Sama homma kestävyyden puolella. Kukaan ei treenaa kestävyyttä samalla tavalla kuin venäläiset GS-kaverit, peruskestävyyden osuus on 80% kestävyysharjoittleusta kaikilla kestävyysurheilijoilla. Jos kestävyysurheilija ei laita 10+ tuntia viikossa kestävyyteen niin maailman huipulle ei ole asiaa. GS:ssä homma on täysin toisin. Ja vielä vuosienkin pähkäilyn jälkeen en pääse eroon ajatuksesta että GS-harjoittelu venäläisten toimesta on aina keskittynyt suhteettoman paljon piikkailuun vs pohjien rakentaminen.

Todennäköistähän on että että en vaan tajua. Ehkäpä GS vaan on omanlaisensa lumihiutale. Itse en ole koskaan päässty irti määrä-pohjaisesta harjottelusta niin omalla kohdalla mahdoton sanoa kehittyisinkö paremmin jollakin 4-5 tuntia viikkossa vs 10+ tuntia viikossa. Että se on minulla aika iso sokea piste, mitä omakohtaisiin kokemuksiin tulee.

Yksi juttu on tietysti se että GS ehkä vaatii vietyn verran pohjia, mutta jossakin pisteessä esim voima- tai kestävyysominaisuudet ovat riittävät hyvät eikä niitä kannata mainittavasti kehittää enää ja sitten voidaan keskittyä kestovoiman kehittämiseen liki pelkästään. Eli ehkä siksi lajin huiput treenaavat kuin treenaavat. Mutta että vasta-alkajalle tämä ei ole hyvä keino, koska etenkin kestävyysomiansiuuksien rakentaminen vie vuosia-(kymmeniä).


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 4:36 pm 
Poissa
Metukka ja suolakurkku -uskovainen

Liittynyt: To Elo 08, 2013 4:26 am
Viestit: 392
Hyvä pointti kyllä ainakin pohtia ylimääräisten substanssien vaikutus yhtälössä.

Kestävyysurheilussa käsittääkseni pätee aika hyvin, että mitä pehmeämpi laji, eli vähemmän iskutusta ja eksentristä työtä, sitä enemmän treenivolyymiä on. Jos otetaan vaikka vertailuun pyöräily, juoksu ja kuulailu, niin kyllähän kuulailu on selkeästi enemmän räjähtävyyttä vaativa ja suurempia voimia kehoon tuottava laji kuin edelliset. Siinä ehkä yksi osasyy siihen, miksi kuulailijoiden treeni on sellaista kuin on.

Esim Denisov sanoi, että työnnössä kehittyy pienemmillä treenimäärillä kuin tempauksessa. Ihmetteli, miten joidenkin (mainitsi muistaakseni maailman kovimman työntäjän eli Benidzen) keho kestää suuria työntömääriä. Ja siis painotti, että tempauksessa tarvitaan määrää paljon. Tuo sopii yhteen mainitsemani yleisperiaatteen kanssa, tempaus on pehmeämpää kuin työntö.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 6:43 pm 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
Pohjat on tehty:”Appendix 2 is the last 2 month of your training cycle leading to Hamburg World championship.
You’re famous for doing 100 rep squats but the assistance was mainly a few set of 30 rep light jump squats, squats and deadlifts and some running. And pretty much the same weight right though. No progressive overload. Can you explain the reasoning behind it?
In short, experience. We are building our basic physical abilities (strength, endurance, strength-endurance, speed-endurance) on the beginning (first half) of our sport career mostly, before MS level the giant work, and many work before MSIC level.
After that your conditionning is at such a high level and well balanced that you are able to make high intensity specialized work (LC 32kg for me for example. Training like 1min work 1min rest 10 sets, kettlebells 32kg, pace 15rpm). This kind of work is absolute enough and you do need any other workouts at all, short running and stretching only.”


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 8:25 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Aleksi: Joo painonnoston puolella on sama, eli työntö on selkeästi raskain liike joka kuormittaa kroppaa eniten ja sitä treenataan raskaalla kuormituksella noin kerran viikkoon, tempaus ja rinnalleveto ovat enemmän herkkiä tekniikkaliikeitä (etenkin tempaus) joten ne vaatii toistoja. Varmaan samaa on kahvakuulailussakin, vaikkei kuormat kovin maksimaalisia olenkaan.

Ja äkkituntumalta tuntuu että meidän lajissa työntö on myös kokonaisvaltaisiesti vaativin liike, korkeat tehontuotannon vaatimukset pompussa, pompusta dippiin siirtymisen tarkka ajoittaminen sekä tekniikka ja kyky rentoutua nopeasti silloin kun ei liikuteta kuulia. Tai ainakin omalla kohdalla on ollut näin... Ehkä juuri siksi että treenasin liikaa ja siksi tempaus on ollut minulle parempi liike silloin kun sitä vielä treenasin systemaattisesti.

Saattohoito: Mielenkiintoista, tämäkö on Vasilev?


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Joulu 28, 2017 9:10 pm 
Poissa
Käsi joka pommia heiluttaa

Liittynyt: Ti Touko 03, 2011 9:52 am
Viestit: 23
https://thierrysanchez.com/denis-vasiliev/


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 16 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com