Mä aloitan. JMHO
Voimaa pitäisi treenata kuulilla, kuin millä muullakin välineellä, eli raskailla painolla joita jaksaa tehtä korkeintaa muutamia toistoa. Muutama sarja.
Maksimivoiman määritelmähän on, että jaksaa tehdä yhden maksimaalisen toiston. Yksi tähän spesifinen treenihän olisi silloin tietenkin hermostollinen fasilitaatio lähes maksimaalisella painolla.
Hermostollinen fasilitaation on tehokasta, treenataan usein ja spesifisesti, mutta ei liian kovaa. Esim jos saat 5 toistoa pystypunnerruksessa 32 kg kuulalla, niin teet 2- 3 toistoa 32kg kuulalla muutaman tunnin välein jos paikat eivät väsy liikaa. Noin kun "rasvaa uraa" niin 1-3 viikon ja parin lepopäivän jälkeen uusi enkka pitäs olla helppo. Lähes maksimaalinen treenaus on kuitenkin hermostolle raskasta, ja monet valmentajat suosttelevat sitä tehtäväksi korkeintaa muutaman viikon jaksoja kerrallaan. Välissä kannattain tehdä kevyemmillä painoilla lisää lihasta, jota voisi sitten taas hermottaa kuntoon.
Em. seikoista johtuen uskoisin kuitenkin olevan helponpaa käyttää säädettäviä levytankoja kuin osta kalliilla kuulia muutaman kilon välein.
Lihasten kasvatus onkin sitten kinkkisempi juttu johon löytyy monta eri koulukuntaa ja tapaa, mutta oikeasti siihenkin on monta tapaa jotka toimii. Hypertofiassa avain on tietenkin taata lihaksille tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita kasvun mahdollistamiseksi ja tietysti tarpeeksi lepoa, että se kinkku kerkeää kasvaan ennen seuraavaa rasitusta (huom akuutti palautuminen vs, kumulatiivinen superkompensaatiomalli).
Lihasta täytää rasittaa tarpeeksi että se "kokee" tarpeelliseksi kasvaa ja vahvistua. Aloittelijoille vähän normaalia rasitusta suurempi rasitus riittää, ja kokeneelle enemmän. Maksimaalinen rasitus ei ole aina optimaalinen rasitus. Lihaksen voi pakottaa kasvuun pääasiallisesti kahdella tavalla: 1. lihasjännituksellä ja 2. metabolisella rasituksella ja tietysti näiden yhdistelmällä.
Lihasjännityksen, joka kertoo lihassäikeille, että olisi aika kasvaa ja vahvistua voi saada aikaan joko raskailla painoilla tai nopeilla supistuksilla kohtalaisilla painoilla, ja jopa pitkäaikaisella staattisella venytyksellä.
Metaboliseen rasitukseen taas vaaditaan esim paljon työtä esim. sarjoja uupumukseen tai kumuloituvaa rasitusta intervalleilla, tai jopa aiheuttamalla hapenpuutetta sitomalla kiinnitysside esim. käden ympärille ja sitten pumpataan sopivasti kevyellä painolla, että aineenvaihdunnan metaboliitteja kertyy. Nämä metaboliitit sitten paikallisesti ja/tai kokonaiskehollisesti viestittävät elimistölle tarpeesta vahvistaa lihaksia.
Yllä oli siis periaatetasolla jotakin voiman harjoittelun ja lihasten kasvatuksen perusteita. Yksityiskohtaisempi vastaus vaatisi spesifimmän kysymyksen ja multa enemmän vaivaa kertoa oma näkemykseni kuinka homman voisi hoitaa, mun oppiman mukaan.
Vielä vastaukset sun kyssiin:
1. Jos teillä olisi massa ja/tai voima tavoitteena, miten hyödyntäisitte kahvakuulia harjoittelussa ja miksi? -
-Henk. koht. en hyödyntäisi, paitsi jos nyt sattuisi olemaan sopivan raskas kuula sopivaan liikeeseen. Mä treenaan kuulilla GS kestovoimaa silmällä pitäen.
2.Tiedän että jotkut voimanostajat tekevät GPP-treeniä mm. kuulilla, ja käyttävä niitä palautteluun. Voisiko painavilla kuulilla treenata maksimivoimaa?
-Voisi, mutta mielestäni vain melko voimannostolle epä-spesifisissä liikkeissä.
3. Entäs lihasmassan kasvatus? Millä liikkeillä, painoilla ja toistomäärillä menisitte eteenpäin?
-Etenkin tossa metabolisessa rääkissä kuulia voisi käyttää esim takaliston lihasten hapottelun heilurilla. toistot yms riippuu kuulista, treenistä ja henkilöstä. Ei noi kuulat tossa massatreenissä yleensä ottaen olisi esim. käsipainoja ja tankoa yms. soveltuvammat.
T:Juha
_________________ Koska sivistys on pinnallista...
|