Kahvakuulaurheilu.net

Keskustelufoorumi
Tänään on Ti Maalis 19, 2024 4:58 am

Kaikki ajat ovat UTC




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: Pe Syys 25, 2015 11:18 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Olisi kyllä mahtava kuulla tosiaan alan ekspettien näkemyksiä, luultavasti tutkimustieto tämän aiheen tiimoilta on reilusti takana siitä mitä kentällä on kokeiltu ja havaittu toimivaksi.

Ongelmana kun tuppaa meikäläisen kokemuksen mukaan olemaan että tutkimustieto on niin keskenään ristiriitaista mitä tulee voima- ja kestävyysharjoittelun yhdistelyyn, paketissa on mukana niin voimaharjoittelun ohjelmointi, kestävyysharjoittelun ohjelmointi, kokonaisrasitus, yms. Tulokset voi heitellä laidasta laitaan ja lukijankin pitäisi osata lukea rivien välistä, jos siihen tietotaito riittää.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Syys 28, 2015 7:15 am 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Juu kiitokset vaan linkistä, todella mielenkiintoista.

[EDIT] poistinpa omat jorinat ja laitan lisää linkkejä, tulen näitä varmaan päivittelemään jos jotakin löytyy[/EDIT]

En ole sen tarkemmin videoita vielä katsonut ja kuulostellut, mutta varmaankin englanniksi ovat kaikki. Eli siis joitakin luentoja:

https://www.youtube.com/watch?v=4KWo1gOp8sY

https://www.youtube.com/watch?v=ArjnzRfbU9k

https://www.youtube.com/watch?v=3_cQwtu4haI

https://www.youtube.com/watch?v=73598mxk5y8


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Syys 28, 2015 2:10 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista
Avatar

Liittynyt: Ke Loka 08, 2008 1:16 pm
Viestit: 2501
Voima- ja kestävyysharjoittelun yhdistämisessä oleellista on niiden rytmittäminen. Joskus ammoisina aikoina luin ohjeen rytmittää voima - teho - kestävyys ja se on minusta tuntunutkin parhaalta systeemiltä. Eli käytännössä esim hiihdossa puntti tai muu voimatreeni, seuraavana päivänä vauhti - tai maksimikestävyyttä ja sitten rauhallinen pk- treeni. Tietysti sitä ei voi kaavamaisesti aina noudattaa, koska kutakin ei sisälly yhtä usein, mutta pyrkiä tuohon järjestykseen silloin kun mahdollista.

_________________
Näin käy kun saku ottaa liikaa punttia:
https://youtu.be/qBt3kk1pNTk

Myrskylän mies jyrää:
https://youtu.be/1H_JzBVqkuI


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Syys 29, 2015 3:08 pm 
Poissa
Ei vain toiminnallista vaan ultratoiminnallista

Liittynyt: Su Marras 20, 2011 1:11 pm
Viestit: 1994
Eipä noista linkittämistäni videoista hirveästi viisastunut. Yksi videoista aika hyvin referoitiin tuossa Pyykkösen linkittämässä blogissa.

Yksi aika mielenkiintoinen juttu oli Dr. Glen Deakin luento jossa verrattiin yhdistetyn voima- ja juoksuharjoittelun vaikutusta juoksuun. Kohtuu monimutkainen juttu joka sisälsi 3 tutkimusta, jota en ehkä kaikin puolin vielä ymmärtänyt, mutta koitan nyt kuitenkin jotenkin yksinkertaistetusti asian esittää.

1&2 tutkimusten huomioita sen kummemmin erottelematta:

-6 tuntia (aamulla) ennen juoksuharjoitusta tehty intensiivinen (6 toiston sarjoja) voimaharjoitus ei mainittavasti vaikuttanut juoksuvauhtiin VK2-alueelle (anaerobiselle kynnykselle) asti seuraavana aamuna tehdyllä juoksutestillä, eli voimaharjoituspäivänä tehtiin vain juoksutreeni jota ei seurattu. Suorituskyky pysyi kutakuinkin samana, yllättävästi. Sen sijaan MK-alueella (eli anaerobisen kynnyksen yläpuolella) tehty testiosuus osoitti että juoksun tehokkuus kärsi.

-Juoksu 6 tuntia ennen voimaharjoitusta ei vaikuttanut yhtä merkittävästi seuraavan aamun juoksutestiin, mutta vaikutti sekin.

-Ei ole väliä tehdäänkö voimaa ala-, ylä- tai kokokropalle, lopputulos on sama. Kovalla tehoalueella tehty juoksu kärsi. Korkea voluuminen (20 toistoa) kokokropan voimatreeni ei vaikuttanut yhtä radikaalisti.

3. Tutkimus oli mielestäni sitten mielenkiintoisempi ja joka siis rakentuu kahden edellisen huomioille:

-Porukkaa vedetiin viikon ajan ohjelmalla jossa 6xjuoksua+ 3xvoimahajroitusta (vinopenkki, reiden ojennus ja koukistus, 6 toiston sarjoja). Nuo juoksutreenit sitten tehtiin uupumukseen asti, kaava kutakuinkin 10 min lämppää, 10 min VK2, 15 min MK-intervalleja uupumukseen asti.

-Ensimmäisen hajroituspäivän jälkeen porukka osoitti ylirasittumisen merkkejä ja MK-tasolla suorituskyvyn raja tuli nopeammin vstaan, mutta loppuviikon tilanne pysyi samana, eli tilanne ei mennyt pahemmaksi. Samoin reisien voimatasot tippui jonkin verran ensimmäisen ja toisen treenin välillä ja tasaantui sitten siihen.

-Väsymys ja lihaskiputasot nousi muutaman päivän ja alkoivat painua alhaisemmiksi.

-Mukana oli kontrolliporukka joka teki pelkät voimatreenit ja heillä voimatasot olivat korkeammat (pysytellen tasaisesti samoina läpi viikon) sekä alhaisempi lihaskipu ja väsymys.

-Seuranta aika niin lyhyt ettei varsinaisia voimatasojen tai kuntotasojen nousuja voitu havannoida, mutta ylirasittumistahan sekä suoritustason laskuahan tuossa havannoitiinkin.

Pääasiallinen kysymys joka herää on että kuinka paljon voima+kestävyysohjelman väsyttävyys johtui siitä tosiasiasta että joka päivänä tehtiin uupumukseen asti vedetty kestävyystreeni/testi? Miten tilanne muuttuisi jos kaverit tekisivät pelkkää peruskestävyystreeniä? ... Luulen että eroa olisi kuin yöllä ja päivällä...

Toisaalta kun tuota vertaa normaaleihin kahvakuulatyyppisiin harjoituksiin eli kohtuu kovia intervallityyppisiä vetoja joissa lihasten laktaattitasot nousee korkeiksi niin meidän lajin kannalta tuo tutkimus voi olla aika mielenkiintoinenkin!


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ti Loka 06, 2015 11:15 am 
Poissa
Villalangan mitalla

Liittynyt: Ke Loka 02, 2013 8:09 pm
Viestit: 664
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1305989983300


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com