SM-viikolla nähtiin vahvoja nostoja ja uusia SE-tuloksia

Teksti ja kuvat: Merja Jossfolk

Kahvakuulamaratonin SM-kisoissa tehtailtiin 28 uutta SE-tulosta!

Naisten oalc käynnissä. Etualalla Anna Eroma ja Katja Stenholm.

 

Kahvakuulaurheilun puolimaratonin kolmansia SM-kilpailuja vietettiin 6.7.2019 Vantaalla. Puolimaratonin SM-kisat järjestettiin nyt toista kertaa SM-viikolla, joka on Olympiakomitean järjestämä urheilun monilajitapahtuma.

Puolimaratonissa nosto-aika on 30 minuuttia ja kättä saa vaihtaa vapaasti suorituksen aikana. Kuulaa ei kuitenkaan saa laskea maahan suoritusaikana, jos näin käy on tulos 0. SM-kisoissa kuulakoon sai valita vapaasti ja voittajan selvittämiseen käytettiin kuulan painon mukaan määrittyviä kertoimia.

Kahvakuulaurheilijat olivat lähteneet sankoin joukoin mukaan ja kisalavoilla nähtiin yli 40 urheilijaa 25 eri lähdössä. Uusia SE-tuloksia tehtiin peräti 28 kpl, sekä useita rank-tuloksia. CMS-tuloksen tai sitä korkeamman rankin suorittaneilla on oikeus hakea maajoukkuepaikkaa.

Heli Laine nosti Suomen mestariksi lajissa oalc 20 kg tuloksella 385 toistoa. Tulos on uusi SE ja myös Master of Sport World Class tulos, joka on korkein mahdollinen rankki.

Yksi uuden suomenennätyksen tehnyt urheilija on heti aamun ensimmäisessä erässä nostanut Sari Jäntti. Työnnön 18 kg:n kuulalla tehnyt Jäntti sai tulokseksi 457 toistoa. ”Päätös kisoihin osallistumisesta tuli viimeisenä ilmoittautumispäivänä eli maratonharjoitteluun jäi vain kolme viikkoa aikaa” toteaa Sari. Jäntti on treenannut ja kilpaillut tähän saakka pääosin kahvakuulaurheilun klassisella puolella. Klassisen puolen treeni tuo yleensä hyviä tuloksia myös maratonpuolella. ”Noin 25 minuuttia nosto tuntui aika helpolle, sitten viimeiset viisi minuuttia oli vääntöä” toteaa Jäntti ja jatkaa muuttavansa nostotaktiikkaa seuraaviin maratonkisoihin. Kohtalaisen tiuhat kädenvaihdot toimivat hyvin useilla maratonnostajilla.

Kaksi erää SM-kisoista myös televisioitiin Ylen toimesta: miesten OALC sekä naisten tempaus. Miesten OALC:n +85 kg sarjan voitti Tuomas Ovaska nostaen 32 kg:n kuulalla 298 toistoa. Ovaska oli oman suorituksen jälkeen tyytyväinen, vaikka jäi muutaman toiston päähän 300:sta. ”Nämä olivat ensimmäiset maraton kisat minulle, mutta ei varmasti viimeiset” totesi tuore Suomen mestari.

Naisten tempauksessa alle 70 kiloisten sarjassa Suvi Muittari nosti 20 kg:n kuulalla voittoon tuloksella 451 toistoa. Sekä Ovaskan, että Muittarin tulokset ovat uusia SE-lukuja ja Muittari ylitti lisäksi CMS-rajan. Muittarin tunnelmat kisan jälkeen olivat ristiriitaiset. Toisaalta nainen oli tyytyväinen, että nosto oli mennyt melko nopean tuntuisesti, eikä maratoonareille tuttua tuskaa noston pituudesta tullut. ”Viimeistelytreenin jälkeen käsistä löytyi pienet rakot, jotka vaikuttivat otteeseen ja tekniikkaan niin paljon että kämmenet aukesi ihan kunnolla” toteaa Muittari. Muittarin tavoitteesta jäi 50 toistoa puuttumaan. ”Voimia olisi ollut nostaa vaikka kuinka, mutta käsien aukeamisen takia kahva kävi petollisen liukkaaksi”. Mestaruus kuitenkin tuntui tosi hyvälle ja Suvin treenit jatkuvat kohti 500 toiston rajaa ja MM-kisoja.

Vuodesta 2018 alkaen puolimaratonin on voinut suorittaa myös kahdella kuulalla. Noston pituus on sama 30 minuuttia kuin yhdelläkin kuulalla, mutta luonnollisesti kädenvaihdot eivät tule kyseeseen. Näissä kisoissa näimme ensimmäisen kerran arvokisalavalla tupla-kuulat, kun Aleksi Tuhkanen nosti kaksikymppisillä LC:n. Tulokseksi tuli hienosti 230 toistoa, joka on myös CMS tulos. Pitkä matka ei olisi ollut MS-tulokseenkaan, joka tässä lajissa ja Tuhkasen painoluokassa on 250 toistoa.

Vuoden 2018 kahvakuulamaratonnostajaksi valittiin Niina Pelander. Pelander saavutti vuonna 2018 upeasti MM-kisoissa Espanjassa kaksi MM-kultaa sekä puoli- että täysmaratonissa.

Kaikki SM-kisojen tulokset löytyvät osoitteesta www.kahvakuulakisat.fi kilpailun SM-Viikko 2019 alta.

Seuraavat arvokilpailut kahvakuulamaratonissa (sekä puoli- että täysmatka) kilpaillaan marraskuussa Puolan MM-kisoissa. Keväällä 2020 EM-kisat järjestetään Ranskassa. Kansainvälisen Ultimate Girevik Cupin kolmanteen osakilpailuun on mahdollista osallistua elokuussa Helsingissä järjestettävässä APCON-urheilutapahtumassa. Samassa tapahtumassa myös neljä hullua suomalaista (Jani Sipponen, Miia Yliskoski, Merja Jossfolk ja Taina Riihimäki) lähtevät kokeilemaan ultimate kettlebell maratonia, jossa kuulaa nostetaan kuusi tuntia!

Vuonna 2020 SM-viikolla kisaillaan talvilajeissa, joten ensi vuoden SM-kilpailujen järjestäjää etsitään parasta aikaa. Suomessa ei ole vielä järjestetty 60 min täysmaratonin SM-kisoja, mutta mikäli innokas järjestäjä löytyy, niin mielellään näkisimme myös täysmaratonin SM-kilpailut ensi vuonna.

Miesten oalc. Etualalla sm-kisoissa huimat kolme lajia urakoinut Jani Nurmenniemi.

 

Puolimaratonien lisäksi SM-viikolla kilpailtiin perjantaina myös StrongSportissa. Lajissa nostomuotona on yhden käden rinnalleveto-työntö(oalc) ja suoritusaika on neljä minuuttia. Suorituksen aikana on sallittu yksi kädenvaihto, jonka voi suorittaa missä vaiheessa kilpailua tahansa tai sen voi jättää myös suorittamatta. Miesten tulee käyttää vähintään 32 kg:n kuulaa. Naisille kevyin sallittu paino on 24 kg. Lopullinen tulos on molempien käsien yhteenlasketut toistot kerrottuna kuulakertoimella.

Naisten sarjan voitti Satu Kurki, hän nosti 26 kg kuulaa neljän minuutin aikana yhteensä 44 kertaa. Toiseksi sijoittui samanpainoista kuulaa nostanut Taija Merisalo 41 toistolla ja kolmanneksi 24 kg:n kuulaa nostanut Heli Laine tuloksella 47. Miesten puolella voiton vei Jani Nurmenniemi, hän nosti 44 kg:n kuulaa neljän minuutin aikana yhteensä 42 kertaa.

Kaikki StrongSport-tulokset ovat nähtävissä osoitteesta www.kahvakuulakisat.fi kilpailun SM-Viikko 2019 alta.