Tiedote maajoukkueen tukemisesta MM-kilpailuissa 2019

Kahvakuulaurheilun MM-kilpailut käytiin Serbiassa 6.-10.11.2019.

Kahvakuulaurheilun asiantuntijaryhmä sai ennen Serbian MM-kilpailuja tietoonsa, että IUKL:n kilpailuissa oli ilmennyt positiivisia näytteitä, mutta urheilijoita ei oltu niiden pohjalta tuomittu. Tiedon myötä jouduimme tiedottamaan joukkueelle, että emme pysty tukemaan sen matkaa Serbiaan. Nyt kilpailujen jälkeen olemme saaneet asiasta lisätietoja ja päätöksemme on tukea Serbiaan osallistunutta maajoukkuetta.

Emme pystyneet tekemään tätä päätöstä ennen kilpailuja, koska tilanne oli epäselvä. Puhdas urheilu on vahvasti arvojemme mukaista, eikä meille ole olympiakomitean alaisena liittona mahdollista tukea urheilijoita, jos tiedossamme on, että kilpailujen järjestäjän toimesta asiat eivät ole kunnossa.

Pyysimme IUKL:ltä lisätietoa heti, kun saimme asian tietoomme, mutta heillä oli oma tutkinta kesken, jonka oli tarkoitus valmistua Serbian kilpailuihin mennessä. Kilpailun yhteydessä pidettiin tapaaminen maajoukkue-edustajien kesken, jolloin saimme lisää tietoa tapahtuneesta.

Virallisesti syy testauksen toimimattomuuteen oli, että henkilö joka vastasi testaustoiminnasta, ei ollut tehtäviensä tasalla. Henkilö on nyt vaihdettu toiseen.

Todisteena, että testaustoiminta toimii henkilövaihdoksen jälkeen on, että IUKL on antanut yhden doping-rangaistuksen, josta seurasi kahden vuoden kilpailukielto.

Lisätietoja IUKL:n anti-doping toiminnasta ja päätöksistä löytyy sivulta: http://www.giri-iukl.com/en/anti-doping-wada/