Suomen maajoukkueelle 10 em-kultaa kahvakuulamaratonin EM-kisoista Tanskasta!

Kirjoittajat: Merja Jossfolk ja maajoukkue

Team Finland (kuvaaja Carlo Pedersen)

 

Kahvakuulamaratonin EM-kisat kilpailtiin Tanskan Nyborgissa 27.-28.4.2019.

Suomen maajoukkue saavutti kisoissa 10 em-kultaa ja 2 em-hopeaa. Suomea edustamassa olivat: Taina Riihimäki, Merja Jossfolk, Jani Sipponen, Teija Rantanen, Heli Laine ja Niina Pelander aikuisten sarjoissa sekä Sofia Jossfolk, Alina Pesonen, Isla Tuominen ja Emma Yliskoski lasten ja nuorten sarjoissa. Lisäksi mukana oli jojona Kim Jossfolk (Suomen IKMF maavastaava).

Maratonlajien kilpailuissa nostaja nostaa kilpailuajan valitsemaansa lajia (tempaus, työntö, puolitempaus, rinnalleveto-työntö) laskematta kuulaa alas. Kuulan paino määrätään arvokisoissa sarjan ja nostoajan mukaan. Eniten hyväksyttyjä toistoja omassa painoluokassaan tehnyt nostaja voittaa.

Kilpailujen ensimmäisenä päivänä nostettiin 30 minuutin puolimaratonit ja lasten 15 min nostot. Lauantaina nostamassa olivat Sofia Jossfolk (junior 1 / 30 min), Alina Pesonen (kids1 / 30 min), Isla Tuominen (kids 2 / 15 min) sekä Emma Yliskoski (kids 2 / 30 min).

Suomalaisten kisaurakan aloitti Alina Pesonen, 11, Lohjan kahvakuulaurheilijoista sekä Emma Yliskoski Sumiaisten Kunnosta. Pesonen on Lohjan kahvakuulaurheilijoiden juniorien kokenein nostaja. Hän nosti 30 min kuuden kilon kuulalla lajinaan työntö. Alinan tulos 527 oikeutti myös em-kultaan. Pesosen kehitys lajissa on ollut hienoa. Vuosi sitten Irlannin em-kisoissa hän sai tuloksen 525 neljän kilon kuulalla, nyt siis kaksi toistoa enemmän kaksi kiloa painavammalla kuulalla!

Emma Yliskoski on Sumiaisten Kunnon nuorin nostaja. Emma osallistui Tanskassa Kids 2 sarjaan. Lauantaina olikin edessä peräti 2, 30 min suoritusta. Ensimmäinen 8 kg oalc, josta tuloksena 359 toistoa. Oma ennätys ja kultaa. Toinen laji, 6 kg puolitempaus. Tulos 452, ja kultaa.  Hyvän nostotekniikan omaava tyttö odottelee jo innoissaan Puolan syksyisiä MM-kisoja.

9-vuotiaan Isla Tuomisen (Lohjan kahvakuulaurheilijat) lajina oli puolitempaus 4 kg:n kuulalla. Islan noston kesto oli 15 minuuttia ja hän teki siinä ajassa hienot 279 toistoa. Tulos oikeutti em-kultaan. Vasta vajaan vuoden kahvakuulaurheilua harrastaneen Tuomisen kisatahti alkaa olemaan maksimivauhti, joten tulevaisuudessa Isla tullaan näkemään joko 30 min suorituksessa tai painavammalla kuulalla.

Kolmas lohjalainen juniori Sofia Jossfolk, 13 v, nosti 30 min puolitempauksen 8 kg:n kuulalla. Sofia paransi omaa ennätystään huimalla 81 toistolla saaden lopputulokseksi 448 toistoa ja em-kultaa! Jossfolkilla on erittäin hyvä tekniikka, joten myös tulevina vuosina voimme odottaa häneltä hienoja suorituksia kisalavalla.

Alina Pesonen, Sofia Jossfolk ja Emma Yliskoski tekivät samalla se-tulokset.

Alina Pesonen (kuvaaja Del Wilson)
Isla, Emma, Sofia (kuvaaja Carlo Pedersen)

 

Aikuisten puolimaratoneissa lauantaina nostivat Teija Rantanen, Jani Sipponen, Niina Pelander sekä Heli Laine. Sunnuntaina täysmaratonit urakoivat Rantasen ja Pelanderin lisäksi Merja Jossfolk ja Taina Riihimäki.

Teija Rantanen Hyvinkään Ryhdistä osallistui 50-59-vuotiaiden ikäluokan tempauksessa sekä puolimaratoniin että tunnin mittaiseen kokomaratoniin. Puolimaratonin tulos 16 kilon kuulalla oli 538 toistoa, joka oikeutti ikäluokan korkeimpaan Master Of Sport World Class -titteliin ja kultamitaliin. Tunnin maratonnostossa toistoja 12 kilon kuulalla tuli 1122, suoritus oli myös MSWC-tasoa ja hopeamitalin arvoinen. Syksyn 2019 maailmanmestaruuskisoissa Puolassa Rantasen tähtäimessä on Elite-luokan tempaus, joka tehdään 20 kilon kuulalla ja josta Teijalla on viime vuoden MM-kisoista 370 toistolla saavutettu hopeamitali.

Jani Sipponen (Suomen kahvakuula ry) osallistui puolimaratonin työntöön 28kg kuulalla ikäluokassa Vet1. (40-49 vuotiaat) Tulokseksi tuli, harjoituskauden pituuteen nähden kelvollinen, 446 toistoa joka riitti voittoon. Seuraavat kansainväliset arvokilpailut hänellä ovat puolan MM-kilpailut.

Niina Pelander (Suomen kahvakuula ry) teki debyytti nostot molempina päivinä. Puolimaratonissa nousi LC 16 kg kuulilla, elite (open) sarjassa (60-70 kg) tuoden kultaa tuloksella 232 toistoa, SE. Täysmaratonin työntöön 16 kg kuulalla, elite (open) sarjaan (60-70 kg) riitti vielä paukkuja ja kuula nousi 1167 kertaa tuoden hopeaa sekä MSWC-tuloksen että SE:n. Seuraavat GS-puolen kansainväliset arvokisat suuntaavat toukokuun lopussa MM-kisoihin Irlantiin ja EM-kisoihin Saksaan.

Heli Laine debytoi puolimaratonissa työntäen 20 kg kuulaa 378 toistoa. Heli kilpaili open sarjassa painoluokassa 60-70kg. Tuloksella tuli hienosti kultaa ja SE. Helin seura on Suomen kahvakuula ry.

Taina Riihimäki debytoi avoimessa sarjassa, nostamalla tunnin työnnön 16 kiloisella kuulalla. Riihimäki on vet 2 ikäinen ja on kilpaillut tähän saakka veteraanisarjassa kevyemmällä kuulalla. Tanskassa hän nosti hienosti avoimessa sarjassa 909 toistoa, joka oikeutti em-hopeaan. Tulos on samalla Master of Sport tasoa, joka on kahvakuulaurheilun ranking systeemin toiseksi korkein taso. Riihimäen suoritus on erittäin kovatasoinen, nostettuja kiloja tuli tunnin aikana 14.544 kg.

Vet 1 sarjassa tunnin työnnön nostanut Merja Jossfolk, 42, saavutti tuloksella 1103 em-kultaa. 12 kilon kuulalla nostanut Jossfolk jäi omasta ennätyksestään kolme toistoa, mutta oli erittäin tyytyväinen suoritukseen. Tavoitteena oli 1000 toistoa, joten se saavutettiin kirkkaasti. Jossfolkin saavuttama tulos on myös samalla Master of Sport World Class tasoa veteraanisarjassa.

Merja Jossfolkin ja Taina Riihimäen seuraavat haasteet ovat kuuden tunnin ultimate maraton elokuussa APCON-tapahtumassa Helsingissä. Ultimate maratonia ennen Jossfolk aikoo yrittää Kalkkipetteri Ultra Runin yhteydessä 18.5. neljän tunnin supermaratonia.

Teija Rantanen (kuvaaja Del Wilson)
Niina Pelander (kuvaaja Del Wilson)

 

EM-Tanska 2019 kaikki tulokset/ Suomen maajoukkue:

Lapset 15 min:
Isla Tuominen puolitempaus 4 kg, kids 1, em-kultaa tuloksella 279

Lapset ja juniorit 30 min:
Emma Yliskoski oalc 8kg, kids 2, em-kultaa tuloksella 354 (uusi SE)
Alina Pesonen työntö 6 kg, kids 2, em-kultaa tuloksella 527 (uusi SE)
Emma Yliskoski puolitempaus 6 kg, kids 2, em-kultaa tuloksella 452 (uusi SE)
Sofia Jossfolk puolitempaus 8 kg, junior 1, em-kultaa tuloksella 448 (uusi SE)

Yleinen sarja 30 min:
Heli Laine työntö 20 kg, em-kultaa tuloksella 378 (uusi SE)
Niina Pelander LC 2x16kg, em-kultaa tuloksella 232 (uusi SE)

Vet 1 30 min:
Jani Sipponen työntö 28 kg, em-kultaa tuloksella 446 (CMS-tulos) (uusi SE)

Vet 2 30 min:
Teija Rantanen tempaus 16 kg, em-kultaa tuloksella 538 (MSWC-tulos) (uusi SE)

Yleinen sarja 60 min:
Niina Pelander työntö 16 kg, em-hopeaa tuloksella 1167 (MSWC-tulos) (uusi SE)
Taina Riihimäki työntö 16 kg, em-hopeaa tuloksella 909 (MS-tulos)

Vet 1 60 min:
Merja Jossfolk työntö 12 kg, em-kultaa tuloksella 1103 (MSWC-tulos)

Vet 2 60 min:
Teija Rantanen tempaus 12 kg, em-hopeaa tuloksella 1122 (MSWC-tulos) (uusi SE)

Team Finland (kuvaaja Del Wilson)