Miten kilpaillaan

Kahvakuulaurheilu, alkuperäiseltä nimeltään girevoy sport (GS), on urheilulaji, jossa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä. Nykymuotoinen GS on Neuvostoliitosta alkunsa saanut tekniikka- ja taitolaji, jossa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä, sekä liikkuvuutta ja toistomäärien kasvaessa myös nopeutta. Klassisen GS:n nostot ovat tempaus ja työntö, kuten painonnostossakin, sekä kolmantena lajina long cycle (LC) eli rinnalleveto-työntö, joka kisataan erikseen. Työnnössä ja LC:ssä miehet kilpailevat yleensä kahdella kuulalla ja myös naisilla kahden kuulan nostaminen on yleistynyt yhdellä kuulalla nostamisen sijaan. Tempauksessa käytetään yhtä kuulaa ja kaikissa yhden käden suorituksissa kättä saa vaihtaa kerran aikarajan sisällä. Sarjat jakaantuvat kuula- ja kehonpainoluokittain. Säännöissä on määritelty millainen on hyväksyttävä työntö- tai tempaustoisto ja mitkä virheet tai puutteet aiheuttavat toiston hylkäämisen.

Vesa Virtanen, Sami Majaranta, Harri Lehtola

 

Lajin erikoisuus on nostojen nopeuden lisäksi rentoutumisessa suorituksen aikana. Koska aikaa suoritukselle on verrattain kauan, kevytkin paino tuntuu pian raskaalta, sillä yhteiskilomäärät lasketaan tuhansissa. Nostajan on siis opittava lepäämään kuulat sylissä eli ”räkissä” tai yläasennossa.

Terhi Vierelä

 

Virallisia kansainvälisissä kisoissa käytettäviä painoja ovat miesten sarjoissa 24 ja 32 kg ja naisilla 16 ja 24 kg, mutta Suomessa mestaruuksista nostetaan lajista riippuen sarjoissa 20, 24 ja 32 kg (miehet) ja 16, 20 ja 24 kg (naiset). Lajin perinteisissä mahtimaissa entisen Neuvostoliiton alueella naiset kilpailevat vain tempauksessa, mutta Suomessa on kopioitu Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt edistyksellisempi käytäntö, että naisillakin on tarjolla kaikki kilpailulajit -tosin miehistä poiketen työntö on mahdollista tehdä usein vain yhdellä kuulalla. Lajien yhtenäistämisestä ja naisten kahden kuulan nostamiseen siirtymisestä käydään keskustelua.

Johanna Iisalo, Eveliina Koivula, Minna Majaranta, Titta Heikkinen

 

Kahvakuulaurheilu Suomessa ja maailmalla

Erilaisia nostotapahtumia on järjestetty Suomessa jo useamman vuoden ajan ja lajin pariin on löytänyt jo kolmatta sataa kisaamista kokeillutta nostajaa. Joukosta löytyy runsaasti myös kansainvälistä kokemusta ja useita maailmanmestareitakin! Koska laji on alunperin kotoisin Neuvostoliitosta, aktiivisinta lajitoimintaa ja myös parhaita nostajia on Venäjällä, Latviassa, Liettuassa, Virossa ja Ukrainassa. Tuoreempaa kisatoiminta on mm. USA:ssa ja Australiassa, Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Kreikassa ja laji levittääkin suosiotaan koko ajan.

Joni Lindfors

 

Lajin harjoitteleminen

GS:n harjoittelu ei ole monimutkaista, eikä se vaadi suuria panostuksia esimerkiksi välineitä tai olosuhteita ajatellen, muutama kuula ja jokunen neliömetri tilaa riittää.
Lajia on vaikea verrata suoraan mihinkään toiseen urheilulajiin; se ei muistuta perinteistä voimailua vaan enemmän ehkä sotilaspenkkiä, mutta tekniikoista löytyy paljon yhtäläisyyksiä myös esimerkiksi kamppailulajien kanssa. Työtä tehdään kerralla pitkään joten pienet yksityiskohdat suoritustekniikoissa alkavat pian vaikuttaa isoon kokonaisuuteen.

Marko Suomi

 

Oheisharjoittelumuotona kahvakuulan nostaminen tarjoaa ainoana välineenä täydellisen yhdistelmän voimakestävyyttä ja hapenottokykyä parantavia harjotteita, joiden perusteet ovat erittäin loogisia ja siksi helppo oppia. Harjoittelun haasteet kohdataan kun minuuttimääriä aletaan lisätä ja tekniikka on pidettävä kasassa myös väsymisen myötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.