Mitalijuhlat Pariisin EM-kilpailuissa

Kahvakuulaurheilijat mittelivät Euroopan parhaimmuudesta 17.-20.4.2024 Pariisissa Ranskassa. Kuulakaksikkomme Terhi Ahonen ja Riikka Viiala edustivat Suomea pitkälle yli kahden vuosikymmenen kilpailukokemuksella. Kaikkiaan IUKL:n EM-kilpailuissa nostoja kertyi noin 450, kun reilu 220 kilpailijaa 15 maasta pisti punnuksien kanssa parastaan.

Avauspäivän venyessä lähes 12-tuntiseksi oli tuomarienkin tarkkaavaisuus koetuksella, mutta niin urheilijat kuin pukumiehet selviytyivät mallikkaasti työnnöstä ja tempauksesta. Terhi saavutti veteraanisarjassa kultaa sekä työnnöstä että tempauksesta (217 SE). Riikka puolestaan mestaruussarjassa työnsi kultamitalin arvoisesti (22 SE) ja tempaus toi hopeaa. Päivän kääntyessä jo iltaan Terhi nosti mestaruussarjan tempauksen ja sijoittui komeasti kolmanneksi.

Toisena kilpailupäivänä urheilijamme kunnostautuivat long cyclessä: Terhi veteraanisarjassa ykkössijalle ja Riikka mestaruussarjassa toiseksi. Näin ollen all-aroundin eli kolmen lajin kokonaiskilpailun voitto meni Terhille ja Riikka sijoittui omassa sarjassaan toiseksi. Samaisena päivänä kilpailtiin myös Grand Prix -lajeissa. Riikka työnsi vihreää kuulaa SE-tuloksen verran (67). Naiset osallistuivat myös 4×3 minuutin sekaviestiin, jossa tehdään kaksi erää työntöä ja kaksi tempausta. Viestisarjoja ja -joukkueita oli useita, mutta juuri tähän sinivalkoiset nostajamme eivät saaneet vastustajia.

Viimeisenä päivänä nostettiin military snatch eli 12 minuutin tempaus vapailla vaihdoilla. Terhi käynnisti päivän reipakkaasti 258 toistolla (12 kg) ikänaisissa ottaen viidennen kultamitalinsa. Mestaruussarjassa nosto jäi kesken, mutta oli se pronssimitalin arvoinen. Riikka paranteli ennätyksensä 164 toistoon (24 kg) ja sijoittui toiseksi.

Urheilukeskuksen suuressa palloiluhallissa oli erinomaiset olosuhteet kilpailuille. Tilaa, happea ja lämmittelykuulia riitti. Nostajat lavalle saattanut toimitsija ansaitsee oman kiitoksensa aikataulun pitämisen suhteen. Kello tikitti puolalaisen ranteessa sveitsiläisellä tarkkuudella ja kilpailijat olivat asetettu tarkkaan riviin hyvissä ajoin ennen kunkin erän alkua.
Kilpailuiden suurin joukkue oli Ukraina, joka voitti maapisteissä yleisen sarjan lisäksi nuoriso- ja juniorisarjat. Viro puolestaan voitti veteraanisarjan.

suomalaistulokset: IUKL EM 2024 + Masters & Grand Prix