Kuvaukset tekniikoista

Työntö

Työntö lähtee alkuasennosta jossa kuula tai kuulat ovat rinnalla ja käsi tai kädet ovat
vartaloa / kylkiä vasten koukussa ja jalat ovat suoristuneina. Nostettaessa kuulaa suorille käsille vartalon ja jalkojen tulee suoristua. Noston jälkeen jalkojen ja kahvakuulan tulee olla samalla linjalla vartalon kanssa kädet suorina. Liikkeen tulee olla yhtäjaksoinen ja käsien tulee suoristua ennen jalkoja. Liike ei saa olla punnerrus. Kilpailijan nostettua kuulansa ylös ja saatuaan asentonsa valmiiksi tuomari laskee suorituksen.

Kuulaa ei saa lepuuttaa olkapään päällä. Jos kilpailija esimerkiksi otetta korjatakseen käyttää kuulaa tai kuulia olkapään päällä, seuraavaa puhdasta suoritusta ei lasketa.

Jos yhden käden työnnössä vapaa käsi koskettaa kuulaa tai ottaa tukea vartalosta, tuomari komentaa ”vaihto”. Tässä vaiheessa kilpailijan on vaihdettava kättä ja jatkettava suoritustaan toisella kädellä. Tämän jälkeen ei kädenvaihto ole enää sallittu.

Tärkeää:
Valmis-asento: paino(t) ylhäällä, kilpailijan vartalon ja painojen liike silmin nähden pysähtynyt.
Alkuasento: paino(t) rinnalla, kilpailijan vartalon ja painojen liike silmin nähden pysähtynyt.

Tempaus

Suoritus tapahtuu yhtenä liikkeenä. Kilpailijan on temmattava kuula yhdellä jatkuvalla liikkeellä alhaalta jalkojen välistä valmis-asentoon suoralle kädelle ja pysäytettävä liike. Liike on valmis kun käsi, jalat ja vartalo on suorassa ja vartalon sekä kuulan liike on pysähtynyt. Tämän jälkeen kilpailija laskee kuulan alas suorittaakseen taas seuraavan liikkeen pysäyttämättä kuulaa alhaalla. Kuulan liike ei saa pysähtyä ala-asennossa, eli kuulaa ei saa roikottaa.

Alaslaskussa kuula ei saa koskettaa olkavartta tai rintaa paitsi jos kilpailija on vaihtamassa kuulaa kädestä toiseen. Kädenvaihdon yhteydessä kilpailija saa tehdä yhden väliheilautuksen. Kättä saa vaihtaa kerran kilpailusuorituksen aikana. Kilpailija saa tehdä kädenvaihdon haluamassaan kohdassa kilpailusuoritusta.

Jos kilpailija laskee kuulan olkapäälle, kuula koskettaa olkavartta tai kilpailija heilauttaa kuulaa ilman selkeää yritystä nostaa kuula suoralle kädelle ensimmäisen kerran kilpailusuorituksen aikana, tuomari komentaa ”vaihto”. Tässä vaiheessa kilpailijan on vaihdettava kättä ja jatkettava suoritustaan toisella kädellä. Tämän jälkeen ei kädenvaihto ole enää sallittu.

Long cycle

Liikkeeseen kuuluu rinnalleveto ja työntö. Kuula tai kuulat nostetaan maasta rinnalle ja tämän jälkeen tehdään normaali työntö. Jokaisen työnnön välissä kuula heilautetaan alas jalkojen väliin ja keskeytymättömällä liikkeellä vedetään rinnalle työnnön alkuasentoon. Rinnallevedon jälkeen nostajan ja kuulan tai kuulien tulee pysähtyä silmin havaittavasti työnnön alkuasentoon.Tämän jälkeen tehdään uusi työntö. Suoritus lasketaan kun kuula tai kuulat ovat rinnallevedon jälkeen työnnön valmis-asennossa suorilla käsillä pään päällä. Jos työntö epäonnistuu tulee kilpailijan suorittaa uusi rinnalleveto ennen uutta työntöä.

Kuulaa ei saa lepuuttaa olkapään päällä. Jos kilpailija esimerkiksi otetta korjatakseen käyttää kuulaa tai kuulia olkapään päällä, seuraavaa puhdasta suoritusta ei lasketa.

Jos yhden käden long cyclessa vapaa käsi koskettaa kuulaa tai ottaa tukea vartalosta, tuomari komentaa ”vaihto”. Tässä vaiheessa kilpailijan on vaihdettava kättä ja jatkettava suoritustaan toisella kädellä. Tämän jälkeen ei kädenvaihto ole enää sallittu.

Hyväksytyn ja puutteellisen tekniikan erot -video: