Mitaleita ja menestystä MM-kilpailuista

Kahvakuulaurheilun maajoukkueemme pääsi matkustamaan kotoisan talvisiin maisemiin Rezekneen Latviaan IUKL:n MM-kilpailuihin joulukuun toisella viikolla. Pirkanmaalaisen näkemyksen mukaan keli oli yhtä hyinen ja luminen kuin kotikulmilla, mutta keski-suomalaisten mietteissä Latviassa oli jopa hivenen enemmän lunta. Paikallisen koulun liikuntasalissa 7. – 10.12.2023 järjestetyissä kilpailuissa päälajeina olivat all-around (työntö + tempaus + long cycle) sekä ensimmäistä kertaa arvokilpailujen virallisessa ohjelmassa ollut 12 minuutin tempaus military snatch. Työnnön ja tempauksen yhdistävä biathlon on meille jo tuttu, mutta all-aroundissa tähän yhdistetään vielä long cycle. Kolmelle nostolle on omat kertoimensa ja yhteistulos summataan näistä.

Lyhyiden lentojen ja pitkän bussimatkan jälkeen kolme neljästä suomalaisesta pääsi torstai-iltapäivänä rekisteröitymään ja punnitukseen. Monia kilpailuja ja odottamista kokenut joukkueenjohtaja Riikka Viiala ei voinut olla kuin tyytyväinen, miten sujuvasti byrokratia hoitui. Latvialaisten kilpailujärjestäjien vieraanvaraisuus oli vahvasti läsnä, vaikka moni talkooväestä oli vielä tekemässä normaalia työpäiväänsä jossain aivan toisaalla.

Itä-Latviassa sijaitsevassa noin 35 000 asukkaan kaupungissa ei majoituspaikkoja ole pääkaupungin tapaan joka korttelissa, joten ensimmäisen kilpailupäivän aamiaisella oli joukkueista nähty jo ainakin virolaisia, liettualaisia, englantilaisia, puolalaisia ja bulgarialaisia. Luetteloinnin tässä vaiheessa erinomainen kaurapuuro vei kirjoittajan mielenkiinnon. Perjantaina nostettiin ensin työntö yleisessä ja ikähenkilösarjassa sekä vastaavat tempaukset päivän lopuksi. Tervon teräsleidi Sari Jäntti (-85 kg) pyyhkäisi edellisen Suomen ennätyksensä mankkuämpäriin työntäen 16-kiloisia vaivattoman oloisesti 133 kertaa. Vesannon väkivahva Janica Jäntti (+85 kg) puolestaan tuuppasi keltaisia morkuloita ennätystulokseensa 87 kertaa. Mestaruussarjojen ainoana suomalaisnostajana tamperelainen teräskoura Riikka Viiala (-58 kg) saatteli 24-kiloiset vihreät kuulat 15 kertaa loppuasentoonsa, joten tulos oli lähellä ennätystasoa. Vahvat tempaustulokset, S. Jäntti 215 (PR), J. Jäntti 178, Viiala 62, viimeistelivät hienon ja pitkän päivän.

Nostojen kakkospäivä, dagen efter, oli mietityttänyt kilpailijoita ennalta. On suomalaisittain melko poikkeuksellista nostaa long cycle tempauksen jälkeisenä päivänä. Kun Jäntit nostivat ennätyksensä (Sari 91 ja Janica 71), voi todeta perjantain olleen hyvä lämmittelypäivä. Molemmat amatöörisarjan naiset saavuttivat yhteistuloksillansa all-aroundin MM-kultamitalit. Viiala alisuoriutui long cyclessä, mutta yhteistulos toi voiton. Ikänaisina sekä Viiala (16 kg 113 + 209 + 82) että S. Jäntti (12 kg 168 + 223 + 122) edustivat all-aroundissa sarjojensa suvereeneina hallitsijoina.

Sunnuntaina kilpailupaikalle tiensä löysi myös arvokilpailujen ensikertalainen, Karttulan kuulakarpaasi Mikko Luostarinen. Päivän kilpailumuoto oli 12 minuutin tempaus, jossa kättä saa vaihtaa vapaasti. 10-minuuttisten nostojen tapaan toistomäärä ratkaisee, olipa koko suoritusaika käytetty tai ei. Luostarinen (-73 kg) oli koonnut tuntien junamatkalla tarvittavan keskittymisen ja voimansa, jolloin 207 toistoa amatöörisarjassa 24 kg:n kuulalla oikeutti MM-kultaan. Yksi hieman hapuileva kädenvaihto menköön kilpailujännityksen piikkiin, mutta hienosti nostaja tempaisi asian mielestään ja nosti helponlaisesti loppuun asti. J. Jäntti otti myös sarjansa voiton 16-kiloisella tuloksena 236 toistoa. Viiala tempaisi Luostarisen tapaan 24-kiloista, joskin naisten mestaruussarjassa. Vahva tulos 148 toi MM-pronssia hopean jäädessä vain neljän toiston päähän. Ilmiömäisinä ikäpersoonina Viiala (16 kg 280), S. Jäntti (12 kg 309) ja Luostarinen (24 kg 207) veivät sarjojensa voitot näytöstyyliin.

Kilpalavoilla nähtiin toistakymmentä maajoukkuetta ja parisensataa nostajaa. Osallistujien syntymävuodet jakautuivat seitsemälle vuosikymmenelle ranskalaisen 15-vuotiaan ja latvialaisen 76-vuotiaan edustaessa ääripäitä. Ala-arvoista lämmittelyaluetta lukuunottamatta varsin pikaisella aikataululla järjestetyt kilpailut olivat erinomaiset. Suomalaissarjoissa kovimmat vastustajat tulivat Ukrainasta, Liettuasta, Virosta ja Latviasta. Näihin maihin menivät myös maiden kokonaispisteissä yleisen, juniorien ja veteraanisarjojen parhaat sijoitukset.


kuva: Jenny Whitcombe

teksti: Riikka Viiala, joukkueenjohtaja